Audi objavio kada ukida proizvodnju benzinskih i dizelskih modela

Audi je izdao priopćenje u kojem otkriva kada će se odigrati prelazak na struju.

Prema službenim informacijama svi Audijevi modeli lansirani od 2026. godine nadalje bit će isključivo električni, dok će proizvodnja modela pogonjenih motorima na fosilna goriva biti obustavljena 2033. godine.

Postoji i jedan izuzetak, a to je Kina. Naime, Audi očekuje kako će i nakon 2033. godine postojati velika potražnja za klasično pogonjenim vozilima pa ostavlja mogućnost da zadrži lokalnu proizvodnju benzinskih motora i nakon roka. U svakom slučaju Audi je najavio CO2 neutralnost do 2050. godine.

Ranije ovog tjedna istu informaciju objavio je i lokalni njemački medij Süddeutsche Zeitung označivši 2026. godinu kao prekretnicu nakon koje više neće biti novih Audija s benzinskim i dizelskim motorima. Handelsblatt pak otkriva kako će to i postići.

Tako A1 ne dobiva nasljednika, dok će A3, A4, A5 i A6 u novim generacijama u potpunosti prijeći na struju. A7 i A8 su nepoznanica, a pretpostavlja se kako će zadnji model iz Ingolstadta pogonjen naftnim derivatom biti novi Q8 najavljen za početak 2026. godine. On bi trebao opstati sve do 2032. godine, prenosi Index.

Zanimljivo, ovako drastične rezove ne planiraju ni BMW ni Mercedes pa će biti zanimljivo tko je izabrao optimalan put prema elektrifikaciji.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.