Asus predstavio novi laptop s dva ekrana i odvojivom tipkovnicom

Asus je predstavio još jedan laptop Zenbook Duo, najnoviji uređaj ove kompanije u liniji laptopa s dva ekrana.

Umjesto da uključuje mali sekundarni laptop iznad tipkovnice kao što je bio slučaj s prethodnim Duo modelima, redizajnirana verzija za 2024. godinu ima dva jednaka 14-inčna ekrana. Riječ je o OLED panelima rezolucije do 2.880 x 1.800 piksela, formata 16:10 i maksimalne frekvencije osvježavanja od 120Hz.

Sličan je to pristup onom koji je prošle godine odabrala kompanija Lenovo sa svojim Yoga Book 9i laptopom opremljenim s dva ekrana, ali uz nekoliko razlika. Kao i Lenovo, Asus korisniku nudi izbor tipkanja na donjem ekranu putem virtualne tastature, no on može koristiti i odvojivu fizičku Bluetooth tipkovnicu. Ono što je razlika jeste činjenica da Asusova tipkovnica ima ugrađen trackpad, tako da se ne mora koristiti u kombinaciji s on-screen trackpadom.

Asus ohrabruje korisnike da koriste novi Zenbook Duo u nekoliko različitih konfiguracija. Tu je standardni laptop mod, gdje je donji ekran u potpunosti zauzet tradicionalnom tipkovnicom i trackpadom. Druga opcija je postavljanje tipkovnice na stol i korištenje dva vertikalno postavljena ekrana za Dualc Screen mod ili horizontalno za Desktop mod. Treću opciju predstavlja Sharing mod, koji u potpunosti isključuje tipkovnicu te podrazumijeva postavljanje laptopa na ravnu površinu dok su ekrani okrenuti prema gore i jedan od drugog, a kako bi korisnik npr. podijelio svoj rad s kolegom koji sjedi preko puta.

Asus Zenbook Duo posjeduje moderniji hardver, a u najboljoj konfiguraciji se može dobiti sa Intel Core Ultra 9 185H procesorom i 32 GB RAM-a te do 2 TB memorije. Napaja ga baterija kapaciteta 75Wh, a posjeduje dva Thunderbolt 4 porta, USB-A port, HDMI izlaz i 3,5 mm utor za slušalice. Također, laptop se može koristiti s Asusovom olovkom.

Bluetooth tastatura je dizajnirana da se nosi između dva ekrana kada se laptop ne koristi, a puni se spajanjem pinova na ivice donjeg ekrana. Zenbook Duo košta najmanje 2.099,99 eura.

Ipak, ovo je samo jedan od mnogih laptopa koje je Asus predstavio na CES-u. Među njima su Vivobook laptopi uključujući 15,6-inčni Vivobook Pro 15 OLED, koji se može dobiti s Intel Core Ultra 9 procesorom, Nvidia RTX grafičkom karticom te sa do 24 GB RAM-a i 2 TB memorije. Kompanija je predstavila 15 i 16-inčne laptope iz serije Vivobook S, koji su također dostupni s OLED ekranima i nude izbor između najnovijih Intel i AMD procesora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.