Ashdown: “Nisam dovoljno pažnje obraćao na Hrvate u Hercegovini”

Gledajući unazad, bio sam toliko usredotočen na odnos između Sarajeva i Banja Luke jer je to za mene, u to vrijeme, bio izvor prijetnje, tako da nisam dovoljno pažnje obraćao na poziciju Hrvata u Hercegovini, izjavio je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown.

Pravio greške

U intervju za Voice of America rekao je kako – vjerojatno nije shvaćao i proveo dovoljno vremena na elementu onoga zbog čega bi Hrvati željeli ostati u Bosni i Hercegovini.

Bosna je uvijek bila kao tronožna stolica, ako izvučete jednu nogu, onda se sve sruši, rekao je Ashdown.

Priznao je da je pravio greške, prenosi Večernji list BiH.

Ako, kao stranac s velikim ovlastima, dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je Bosna, naravno da ćete napraviti greške. Mnogo su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političari koji su bili uz mene: Dragan Čavić, Adnan Terzić i, donekle, Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Jesam li pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do točke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces, istaknuo je.

Rekao je kako nedostatak održive alternative u Bosni i Hercegovini smatra velikim nedostatkom i veoma zabrinjavajućim.

To je, zapravo, vjerojatno najozbiljniji problem danas u Bosni. (…) Ako imate takozvani zamrznuti konflikt, za razliku od onog u kojem je jedna strana pobjednik, onda se nomenklatura iz rata prenosi na politiku kako bi se političkim sredstvima slijedile iste podjele i akcije zasnovane na etničkoj pripadnosti, upravo kao i tijekom rata. Sve dok se toga ne riješite, dok se ne riješite te generacije i zamijenite je s generacijom koja će više gledati u budućnost, postkonfliktna društva ne mogu imati budućnost, rekao je, između ostalog, Ashdown.

Nova generacija

Kaže kako ga ne brine to što u Bosni i Hercegovini – obitelji iz vremena rata još uvijek vladaju održavanjem mira, već što još uvijek nema naznake o istinskoj novoj generaciji koja gleda u budućnost, a ne u prošlost.

Možda ona postoji, ali, nažalost, još uvijek ne mogu vidjeti naznake njezinoga izrastanja, rekao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH za Voice of America.

(www.jabuka.tv)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.