Arapska tvrtka kupila mostarski “Hepok” za 4,2 milijuna KM

Novi vlasnik mostarskog ”Hepoka” postalo je društvo za ulaganje u poljoprivredu “Zeraa Agriculture Investment” d.o.o. Sarajevo, a kako se doznaje, investitori iz Dubaija kupili su 94,8 posto dionica mostarske vinarije “Hepok” putem izvanburzovne transkacije.

Ukupna vrijednost transkacije iznosila je 4,2 milijuna KM, a prethodni vlasnici “Hepoka” bili su grupa “Amko komerc” sa 69,2 posto vlasništva i “Vino Župa” sa 25,5 posto vlasništva.

“Zeraa Agriculture Investment” je kompanija čiju su vlasnici iz Dubaija, a njihova prva akvizicija u BiH bio je brčanski ‘Bosnaplod’ koji su za 6 milijuna KM kupili 2015. godine.

Međutim, kada se ova tvrtka pretražuje putem interneta, dostupno je jako malo informacija. Primjerice, tvrtka nema službenu web stranicu, pa je jako teško doći do bilo kakvog kontakta. Dalje, upisana je u registar tvrtki kao ”Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment d.o.o.” sa sjedištem u Sarajevu, a navodi se kako nije u stečaju/likvidaciji.

Direktor BBI banke Amer Bukvić, inače jedan od prokurista “Zeraa Agriculture Investmenta”, ranije je podsjetio je kako je strani investitor po prijedlogu BBI konzultanata kupio ‘Bosnaplod’ u srpnju 2015. godine, s ciljem da pokrene ogromne potencijale bh. gospodarstva i animira domaće proizvođače voća i povrća na proizvodnju, s jamstvom sigurnog otkupa.

Valja napomenuti i kako su grupa ‘Amko Komerc’ i Vino Župa iz Aleksandrovca 2008. godine za 2,74 milijuna KM kupili ‘Hepok’ u privatizaciji te se obavezali da će investirati još 21,6 milijuna KM u kompaniju. Oni ne samo da su ispunili preuzete obveze, nego su i premašili iznos ugovorenih ulaganja.

“Hepok” je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom razdoblju kultivirano oko 550 hektara površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH, ali i šire, na kojem je u proteklom razdoblju kultivirano je oko 400 hektara novih nasada. ‘Hepokovo’ bogatstvo vinovom lozom čini i vinograd Kosor u blizini naselja Blagaj, ukupne površine od 100 hektara, prenosi Bljesak.info.

18 komentara

 • Ovo je sramota sto se prodaje ,dali mi mozemo ista svoje imat.
  Hepok je poznat i priznat po kvalitetnim vinima ,sto i ko ima pravo prodavat

 • prodali a nezna se ni kome.Hepok je bio poznata i uspješna firma.Neka sada sipa objasni tko je taj kupac i kako arapin.Sigurno Izetbegović stoji iza Arapa.

 • Pa nisu prodali naši već muslimani iz istočnog mostara. Ovo vjerovatno Izetbegović i SDA kompanija pere pare što su pokrali od donacija nakon imza vrijeme rata.

 • Ne kupujem vise Hepokovo nista. Ima drugih vina po hercegovini…a moguce vrlo lako i da ce arapi ovo i ugasiti posto se radi o proizvodnji vina odnosno alkohola cime jednim dijelom gase i nasu stoljetnu kulturu! Nece oni nas osvojit puskom vec parom i “piskom”

 • Poozvo svoje zetove i drzavljanstvo dobili .
  Sramota prodaje sam sebi i svojoj Sebi .
  Ima li tko reci dosta nije on vlasnik ove zemlje.

 • Pa ja sam mislio da je arapima alkohol vjerski zabranjen,u centru BBI u Sarajevu zabranjeno prodavat alkohol jer je vlasnik arap.

 • Sto netko hvali stare vlasnike :
  “nego su i premašili iznos ugovorenih ulaganja.”

  Hajmo malo izracunati.
  kupili za 2,74 milijuna,
  ulozili vise od 21,6 milijuna,
  znaci ukupno: zaokruzit cemo: 25 milijuna!

  prodali za 4,7?
  pa decki i cure,
  ako ja nisam spavap u ovoj njemackoj skoli na matematici,
  onda je to MINUS od oko 20 milijuna?!

  Ili sam ja sad budala
  ili prodavac?
  Ili je to prebacivanje iz lijevog u desni zbog poreza ili drugih mutnih radnji!

 • Hepok je samo dio nekadašnjeg Hepoka, ovaj što je navodno prodat je muslimanski dio. Hrvatski dio Hepoka je Vinarija Čitluk, Stolac, Domanovići,Ljubuški, plantaže Čapljina i dio plantaža Mostar
  , uspješno privatizirano i trenutno dobro posluju, toliko da se zna što je Hepok

 • Zar Arapi piju.Jeli to kupila neka Agencija što ima uknjiženo na računu 1000-2000km.Bakire ove tvoje finte i dovođenje Arapa,islamizacija Federacije a i BiH-ne je puno opasnija nego referendum u RS-oj o danu entiteta.Da upitaš bakire Ustavni sud o ovim malverzacijama i pranju novca Arapsi,malezijski,turski tajkuna.Jeli ovo zakonito,kako na to gledaju hrvati hercegovine itd.Bakir Bosnu vodi u sigurni raspad i podjelu,milom ili silom.Ovaj bezobrazluk iz Sarajeva je više nesnošljiv.

Komentiraj: