Apple: Naš novi procesor je duplo bolji od bilo kojeg drugog | Jabuka.tv

Apple: Naš novi procesor je duplo bolji od bilo kojeg drugog

Apple posebno ističe grafičke performanse novog procesora, pa kaže da M1 donosi dvostruko jače grafičke performanse u odnosu na bilo koji najpopularniji PC laptop uz jednu četvrtinu potrošnje energije.

Novi Appleov procesor M1 je sistem na čipu (SoC), izrađen na 5-nanometarskoj tehnologiji i sadrži čak 16 milijardi tranzistora. Procesor dolazi s 8 jezgri i prema Appleu, u stanju je isporučiti “nevjerojatne performanse”.

Apple kaže da je čip rezultat više od deset godina njegovog iskustva u izradi procesora za iPhoneove, iPadove i Apple Watch satove i najveći njegov iskorak u izradi SoC-ova za Mac.

Appleov potpredsjednik za hardverske tehnologije Johny Srouji izjavio je da M1 ima najbrže CPU jezgre na svijetu i najbržu integriranu grafiku za osobna računala, te donosi nevjerojatne performanse u strojnom učenju zahvaljujući Appleovom Neural Engineu, kao što možete vidjeti u ovom videu, prenosi Vidi.hr.

Kada se govori o specifikacijama, Apple kaže da osim 5 nm arhitekture i 16 milijardi tranzistora, M1 donosi 3,5 puta brže CPU performanse i 6 puta brže GPU performanse u odnosu na prijašnje Macove, 15 puta brže strojno učenje i omogućuje dvostruko duže trajanje baterije u prijenosnim računalima.

U njemu je i Thunderbolt kontroler s podrškom za USB 4, a također ističu da je spreman za sedamnaesto veliko izdanje macOS-a, operativnog sustava za Macintosh računala macOS Big Sur, koji predstavlja nasljednika Cataline.

M1 sadrži 8 moćnih jezgri koje su u stanju istovremeno pokretati 25.000 threadova, pa GPU može upravljati ekstremno zahtjevnim zadaćama s lakoćom, od glatke reprodukcije višestrukih 4K streamova do renderiranja kompleksnih 3D scena. S 2,6 teraflopsa ‘throughput’ propusnosti, M1 ima najbržu integriranu grafiku u osobnim računalima, navodi Apple.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ovo je tipicni Apple marketing haha, znaci zaista imaju fenomenalne uredjaje, ovo ce biti sjajan chipset, to nije sporno, ali ta njihova manijakalna zelja da upravljaju kompletni korisnickim suceljem i iskustvom, da nista ne ostavljaju korisniku na izbor osim koliko ce (pre)platiti njihov uredjaj, cesto ih ostavi na kraju malo nedorecenim za ono sto naplacuju. Evo tipican primjer marketinga je ovaj cip, znaci Apple kaze ”duplo brzo od NAJPOPULARNIJEG PC LAPTOPA”. Dobro, i sta to znaci, koji to je najpopularniji PC laptop po njima? Zasto nije navedeno s cim se usporedjuje, sta smatraju da im je kompetitor? Valjda se top ponuda onoga sto imas (vlastiti chipset) usporedjuje sa top chipsetom kod konkurencije, ili barem u istom cjenovnom rangu? ”Najpopularniji PC laptop” SIGURNO nije nesto sto kosta tipa 2000 dolara kao kakav Macbook pa da se usporedjuje s njihovom ponudom, vjerojatno je dapace oko 1000 dolara ili ispod u SAD-u. I kako ces sad to usporediti? Ali su mi bas zato zanimljivi, oni sebe drze, i usporedba je uvijek tipa ”za 50 posto brzi”, al ne napisu od cega, koji im je benchmar, brzi od svog proslog chipseta? Brzi od neke konkretne konkurencije? Marketinske fore.

Komentiraj: