Apple ide korak dalje kada su u pitanju mobiteli sa savitljivim ekranima

Apple radi na preklopnom mobitelu, doznalo se to kroz manje ili više pouzdane izvore ranije ove godine, no neki budući sklopivi iPhone ne bi, kao njegovi glavni konkurenti, imao savitljivi ekran.

Umjesto toga, Apple navodno razmatra opciju da napravi preklopni uređaj s dva odvojena zaslona kako bi izbjegao stvaranje nabora na preklopu ili pak dugotrajni i skupocjeni razvoj savitljivog ekrana i sve popratne tehnologije. Međutim, njihovi dizajneri i inženjeri ipak razmišljaju i korak dalje.

Zarastanje ekrana

Prema nedavno objavljenoj patentnoj prijavi, predanoj krajem siječnja, Apple itekako aktivno razmišlja o preklopnim savitljivim ekranima za neke svoje buduće uređaje. Ideja koju žele patentirati opisuje ekran koji se pregiba oko jedne osi, ima fleksibilni dio koji to omogućava, ali i nešto dodatno – sloj sa sposobnošću zarastanja.

Ovaj sloj može se, prema patentu, postaviti samo u područje pregiba ekrana, ali može prekrivati i cijeli ekran. Krajnji je cilj omogućiti samozacjeljenje ekrana u slučaju njegovog oštećenja te veću fleksibilnost cijelog sklopa. Materijal koji bi se koristio u ovom slučaju je opisan kao savitljivi elastomer, odnosno polimer sa sposobnošću samoizlječenja, piše Bug.hr.

Predgrijavanje za sigurnije preklapanje

Apple dalje navodi da bi zarastanje polimera bilo potrebno aktivirati nekim vanjskim stimulansom, kao što su toplina, svjetlost ili struja, ili bi materijal samostalno mogao pokrenuti postupak zarastanja čim osjeti da je oštećen. Proces bi se mogao aktivirati i po unaprijed zadanom rasporedu.

Ovakav prozirni zacjeljujući elastomer omogućio bi uljepšavanje ekrana izgrebanog redovnim korištenjem, ali bi popravljao i eventualna napuknuća nastala preklapanjem mobitela.

Zanimljivo, Apple u istom patentu opisuje i mogući način sprječavanja oštećenja preklopnog ekrana. Navode kako bi, u slučaju da je ekran načinjen od kakvog savitljivog polimera, mogao biti selektivno grijan. Dakle, kada je vani hladno, a vi želite otvoriti mobitel, on bi se u području pregiba ekrana zagrijao. Time bi mu se omogućila bolja savitljivost i spriječio bi se nastanak pukotina uslijed preklapanja hladnog zaslona.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.