Apostolski nuncij studentima u Mostaru: Ne odlazite iz svoje zemlje

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto u četvrtak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje je održao predavanje na temu “Vatikanska diplomacija”, poručio mladima da ne odlaze iz BiH, nego da je “drže i osjećaju kako njihovu vlastitu zemlju”.

”Ono što Sveti otac Papa želi učiniti, najviše preko mene, jeste da pokušamo sve, ponajprije mlade, uvjeriti da ostanu ovdje kao ‘kćeri i sinovi ove zemlje”, poručio je studentima apostolski nuncij.

Po njegovim riječima, sve su zemlje u svijetu nastale djelovanjem vlastitih građana.

”Nije tu samo riječ o politici ili institucijama, iako je jasno da i one moraju vršiti svoju ulogu za rješavanje ovog problema, već i građani moraju surađivat i doprinositi”, poručio je apostolski nuncij, dodajući kako građani ne mogu samo primati, nego i davati.

”Prva stvar koju treba uraditi jeste stvoriti takav mentalitet među mladim ljudima. stvoriti kulturu zemlje. A to je uvijek prvi korak koji se tiče uma i srca. Stoga, najprije teorija pa onda praksa”, zaključio je Pezzuto.

Kao drugi veliki problem nuncij je ukazao na učvršćivanje mira i napore koje Sveta stolica ulaže za njegovo održavanje. -Ako nema mira, ne može se govoriti ni o mladima, ni o gospodarstvu, ni o politici – ocijenio je apostolski nuncij.

U svom predavanju osvrnuo se na značenje nuncija kao predstavnika, izaslanika i za vladu i mjesnu katoličku crkvu u cijelome svijetu, a ponajprije kao osobnom predstavniku Pape, podsjećajući kako je po Međunarodnom pravu Papa priznat na razini svih ostalih država i kao vjerski poglavar ali i kao državni predstavnik.

(Fena)11 komentara

  • Ova ekipa u amfiteatru, jesu vjecni studenti ili su zaposlenici faxa, odnosno ulizuju se da bi dobili posao… bgti ja ih pola pamtim kad su sa mnom studirali, ima od toga 3/4 godine…

  • Postovani ap.nuncij, mladi nerado ali uistinu nerado idu. Problem je u tome sto ste se obratili pogresnima za ostajanje ovdje. Obratite se politickoj eliti i gospodarstvenicima da pokrenu stvari i da ne misle samo na svoj profit jer dugorocno gledajuci i njima je u interesu da mladi ostaju ovdje. Znate li sto je jedna obitelj sa dvoje djece za 20godina? Nove dvije obitelji sa djecom i tako u nedogled. Sada…ako ta obitelj ode vani, za 20godina ce se negdje drugo osnivati obitelji umjesto ovdje i tako prirast stanovnistva opadati. Sada ovim brojkama dodajte nule u onoj mjeri koliko je mladih odselilo i koliko je time sljedecih geeracija izgubljeno ali popijte apaurin prvo da se ne bi sokirali. U tom slucaju ce i nasi poreznici i nasi gospodarstvenici patiti jer gospodarstvo ovisi uveliko o broju stanovnika na prostoru u kojem to gospodarstvo djeluje. Obratite se odogovornima a ne onima koji trpe posljedice njihove neodgovornosti.
    Srdacan pozdrav

    • Nije dobro adresirao!!! Razlog je vjerovatno taj što je takva atmosfera stvorena, kao da ljudi idu od bijesa u druge zemlje, a ne od potrebe…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.