Apel liječnika kolegama u politici da se vrate liječenju bolesnih – Jabuka.tv

Apel liječnika kolegama u politici da se vrate liječenju bolesnih

U subotu je i službeno potvrđeno da je u Hrvatskoj krenula mobilizacija umirovljenih liječnika zbog stanja s koronavirusom i manjka zdravstvenog kadra uslijed samoizolacija liječnika i medicinskog osoblja u mnogim zdravstvenim ustanovama.

Poziv liječnicima uputila je Hrvatska liječnička komora, a njezin šef Krešimir Luetić rekao je da se samo u nekoliko sati već odazvalo 15 liječnika.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) istovremeno je poslala apel liječnicima koji su u politici da se i oni aktiviraju kao i umirovljeni liječnici.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

U ovim iznimno teškim vremenima, dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoje slobode i demokraciju”, pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće. Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.

Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi.

Ovom prilikom odajemo iznimno poštovanje našim umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliramo za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao. Italija je aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini.

ZakIjučno, pozivamo MIZ da osim umirovljene kolege pozove i sve ostale radno sposobne liječnike koji trenutno ne rade u sustavu: liječnike u Saboru i Vladi, HZZO-u i MIZ-u, tijelima regionalne i lokalne uprave i samouprave. Molimo navedene liječnike da se vrate svojem primarnom pozivu-liječenju bolesnih, a Ministra da osigura formalno pravni okvir uključivanja kolega koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava. Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih, poručili su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Berlinski sud poništio odluke Njemačkog stožera za restorane i barove. Izvršen pretres stožeraša. Policija oduzela materijale. Dokaza za manipulaciju milijun. U Francuskoj sud naložio pretres njihovog stožera. Mediji šute potkupljeni. Ali počinje. A onda jao ga vama stožeraši i vaše ” mjere”

  • Primjera radi u Širokom Brijegu u domu zdravlja sestara ima ko u priči al kad je pauza šalter je zatvoren i sve zajedno idu na pauzu,naravno koga briga za pacijente koji čekaju.Dok rade jedna je na šalteru a dvije ili tri sa strane sjede i ko zna kako trače vrijeme.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.