Apel kapetana Dragana: Vučiću, spasi me!

Kako su ovih dana objavili srbijanski mediji, uoči posjeta Hrvatskoj tamošnjem se predsjedniku Aleksandru Vučiću za pomoć, odnosno lobiranje kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, obratio Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, osuđen pred Županijskim sudom u Splitu za ratne zločine u Domovinskom ratu.

U njegovo je ime to učinio njegov pravni zastupnik, odvjetnik Goran Cvetić, u pismu koje je dostavio Tanjugu, a prenose ga srbijanski mediji. Neki od njih citiraju neimenovane izvore prema kojima je sa svojim odvjetnicima apel Vučiću Vasiljković dogovorio čim je čuo da srbijanski predsjednik dolazi u Hrvatsku ne bi li mu se barem poboljšala situacija, pri čemu se navodi da mu se zdravlje u međuvremenu poboljšalo.

Svoj zahtjev Vasiljković, odnosno Cvetić, temelji na konstrukciji da je Hrvatska svoj zahtjev Australiji za Vasiljkovićevo izručenje temeljila na rješenju o provođenju istrage Županijskog suda u Šibeniku iz kojeg je, kako navode, vidljivo da je zahtjev podnesen zbog suđenja za tri kaznena djela te da je Hrvatska za to garantirala. No, Hrvatska je, piše Vučiću Cvetić, protiv kapetana Dragana optužnicu podigla za pet kaznenih djela čime je došlo do prekoračenja pa optužnica protiv njegova branjenika nije osnovana. Odnosno, Hrvatska je, po Cvetiću, obmanula australsko pravosuđe.

Činjenicu da po ovom temelju nije prije pravno djelovao, odvjetnik Cvetić opravdava nemogućnošću uvida u prepisku između australskog Visokog suda i Hrvatske. Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen za četiri kaznena djela, a Draganov odvjetnik Cvetić kaže da djelo za koje je njegov klijent najteže osuđen nije među ona tri na temelju kojih je Vasiljković izručen. Ne precizira se na što Cvetić točno misli, no vjerojatno je riječ o presudi za napad na policijsku postaju u Glini. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 15 godina zatvora, piše Večernji list.

Dok presuda čeka pravomoćnost, Vasiljkovićevi odvjetnici već su prije iznijeli kako je s obzirom na zakon o izvršenju kazne on već praktički izdržao dosuđenu mu kaznu. Inače, tabloidni mediji susjedne države tekst o Vasiljkovićevoj molbi Vučiću često opremaju i naslovima poput “Vučiću, spasi me!” ili “Vučiću, pomagaj”. Za sada se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije oglasio o Vasiljkovićevim traženjima pa tako nije poznato hoće li ga poslušati i iznijeti njegov apel pred hrvatskom predsjednicom.

(www.jabuka.tv) 

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.