Ante Ramljak predložen za izvanrednog povjerenika za Agrokor

Vlade je na sjednici u ponedjeljak ujutro predložila izvanrednoga povjerenika za Agrokor, sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskoga značaja za Republiku Hrvatsku.

– Predlažemo da novi povjerenik bude Ante Ramljak – rekao je Plenković na početku sjednice.

Plenković je kazao da je Ramljak iskusni financijski i gospodarski stručnjak. – Dokazao se u svojoj karijeri i bankara i konzultanta. Jako dobro poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu, upoznat je sa svim dionicima toga procesa. Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom, u zreloj fazi svoje životne dobi, ali i s puno energije, htjenja i entuzijazma, moći kvalitetno obavljati zadaću izvanrednoga povjerenika – kazao je Plenković i zahvalio se Ramljaku što se prihvatio tako velikoga izazova.

– Vlada će dati veliku potporu za rješenje trenutne krize i problema kojega imamo u vezi najveće hrvatske kompanije. Naš cilj je rješavanje problema, to je odgovornost koju preuzima ova Vlada. Radimo je pravodobno, zakonski utemeljeno, u skladu s Ustavom i, prema našem uvjerenju, na jedini mogući i ispravan način – rekao je Plenković.

Dodao je da je dosad Vlada osigurala da ne dođe do “nekontroliranoga efekta” ili “nepoželjne lančane reakcije” na hrvatsko gospodarstvo. – Osigurali smo našim umirujućim izjavama da ne dođe do bilo kakve panike na financijskom tržištu – kazao je Plenković te dodao da je osigurana opskrba Agrokorovih dućana i kompanija. – Sada donosimo političku odluku, koja je trenutak u kojoj ćemo prijeteći plimni val spustiti, možda ne baš u fazu bonace, nego jednoga laganoga popodnevnoga maestrala – rekao je Plenković.

Najavio je da će se danas sastati s dobavljačima i bankama te dodao da će osigurati svježu likvidnost u kompanijama i plaće radnicima, redovito poslovanje i isplate dobavljačima. – Doći će i do deblokade računa – rekao je Plenković i dodao da će taj proces koordinirati izvanredni povjerenik uz potporu Vlade.

Ministar unutarnjih poslova iz redova Mosta, Vlaho Orepić, kazao je da ovo rješenje “ne znači amnestiju za one koji su nas doveli u ovo stanje”. – Napravit ćemo korak da pozicioniramo odgovornost za stanje u kojem smo se zatekli – rekao je Orepić.

Ramljak je jedno vrijeme radio kod bivšega ministra financija Borislava Škegre u njegovoj tvrtki Quaestus, a za vrijeme dok je Radimir Čačić bio ministar gospodarstva, Ramljak je bio u Centru za praćenje poslovanja energetskoga sektora i investicija. No, nije nebitno spomenuti da ima i dugogodišnje iskustvo na poslovima restrukturiranja, spajanja i preuzimanja koje je stekao u investicijskoj kući Caib.

Nakon što je u petak Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada će, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, danas donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednoga povjerenika te takvu odluku bez odgađanja dostaviti sudu.

Uz to, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se danas u 10.00 sati s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor, dok će se u 12.00 sati sastati s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

(Hina)1 komentar

  • Zanimljivo toliko ministara ove i one vlade ,pa da niko od nji nije izjavio :STOP Todoricu !Da niko u toj upravi nije primjetio greske , a da vlada nije primjetila da joj duguje porez!! Ma sve u APS!’ Cacica,skegru i ostale. Mislim da je vladi hr dobro-doslo to sve.a tek ovi kredit.,’!!!Sad ce biti novca za obecane programe!!’

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.