Angela Merkel ne dolazi u BiH?

Angela Merkel

Ne treba isključiti mogućnost da se posjet ipak dogodi, ukoliko se sljedećih dana dogodi politički i reformski napredak u zemlji, što je, ipak, realno teško očekivati.

Posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini, koja je trebala predstavljati svojevrsnu podršku reformskim procesima i ubrzanom europskom putu naše zemlje, najvjerovatnije je otkazana, iako još uvijek nema službene potvrde ove informacije od službenog Berlina.

Iz više političkih i krugova bliskih Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nezavisne novine su dobile potvrdu da se ovakvom informacijom barata još od prošlog tjedna, nakon što je postalo jasno da politička kriza u Federaciji, ali i djelimice na razini BiH i RS, kulminira.

Merkel je, kako je ranije navedeno, svojim dolaskom trebala iskazati podršku novom europskom pristupu BiH, kao i njemačko-britanskoj inicijativi, koja podrazumijeva ubrzane integracije, ali i socijalno-ekonomske reforme.

Iz Veleposlanstva Republike Njemačke u Sarajevu jučer nisu mogli reći nešto više o ovome.

“Niti možemo potvrditi niti demantirati takvu informaciju”, kratko su rekli u Veleposlanstvu. Međutim, pojedini bh. političari, poput lidera SDS-a Mladena Bosića, već su za pojedine medije iskazali razočaranje ovom informacijom.

“Otkazivanje posjeta njemačke kancelarke pokazuje kako ova zemlja ne ide u dobrom smjeru. Nažalost, rasprave o tome što je bilo u prošlosti, tko je za što kriv, neće omogućiti bolji život građanima i umjesto da se počnemo baviti sadašnjošću i budućnošću nas i naše djece, mi se ponovo vraćamo u prošlost”, rekao je Bosić.

Merkel se, inače, uveliko pripremala za službenu posjetu državama regije, a njezin dolazak u našu zemlju bio je planiran za 9. srpnja. Osim posjeta BiH, kancelarka Merkel je, prema nepotvrđenim informacijama, planirala posjetiti i Beograd, ali i glavni grad Albanije, Tiranu.

No, kada je riječ o visokoj politici i interesima velikih sila, ne treba isključiti mogućnost da se posjet ipak dogodi, ukoliko se sljedećih dana dogodi politički i reformski napredak u zemlji, što je, ipak, realno teško očekivati.

Komentiraj: