Angela Merkel dobila najviše njemačko državno odličje

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je u ponedjeljak bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odličje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja.

Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja “16 izgubljenih godina”, prenosi Nacional.

Po njegovu mišljenju “potpuno je preuranjeno” dati takvo odličje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno što sve spada u zasluge, a što su neuspjesi.

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tijekom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima, kazao je za DW politolog s minhenskog sveučilišta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi europskih država i vlada konstatirali kako na samitima Europskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

U vrijeme dok je Merkel obnašala dužnost kancelarke Europska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW.

No, za vrijeme njena mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari.

Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA)

5 komentara

  • Uništila njemačku kulturu pozivom migranata u njemačku za sva vremena. Mjesto na sud zbog veleizdaje oni njoj odličje. Nemože te vanjski dušman ništiti koliko domaći izdajnici.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.