Andrej Plenković najavio popuštanje mjera u Hrvatskoj – Jabuka.tv

Andrej Plenković najavio popuštanje mjera u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada RH razmišlja o nekoliko mogućih iskoraka vezano za popuštanje mjera nakon 15. veljače, a predstavit će ih u četvrtak na Vladi RH.

Plenković je nakon sjednice Gradskog odbora HDZ-a na upit ide li se u popuštanje mjera nakon 15. veljače rekao novinarima da misli da u ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti.

U ovom razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo sutra predstaviti na Vladi, istaknuo je premijer.

Vezano za novi soj virusa koji se pojavio u u Hrvatskoj Plenković je istaknuo kako je sada zadaća epidemiologa da precizno utvrde i ograniče situacije gdje se pojavljuje novi soj.

Rekao je kako je Južni Tirol, u kojem je u porastu zaraza novim sojem, tretiran kao zemlje iz kojih se u Hrvatsku ne može.

Nastojat ćemo zaštititi Hrvatsku režimom na granici koji nam omogućuje da ne dođe u većoj mjeri do novih varijanti i novih sojeva. Bit ćemo oprezni, pratimo što se zbiva u drugim zemljama, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je komentirao i slučaj cijepljenja zagrebačkog rektora Damira Borasa koji se cijepio na Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb unatoč tome što je prebolio koronavirus pa stoga nije spadao u prioritetnu skupinu.

Plenković je rekao da ga je iznenadila ta činjenica, “a na tom tragu je bio i stav hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša danas”.

Objašnjenje s Rebra kako je došlo do cijepljenja nije želio komentirati jer “ništa o tome ne zna”. Objašnjenje je kako se rektor sa suprugom 25. siječnja našao na stomatološkom pregledu, baš u trenutku kada se cijeli odjel cijepio. Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze koje bi se inače morale baciti.

Mogu jedino primiti k znanju to objašnjenje, rekao je premijer.

Poručio je da je bitno da se poštuje plan cijepljenja koji je Vlada RH usvojila.

Svi županijski zavodi za javno zdravstvo, ravnatelji bolnica i svi zaduženi za cijepljenje, zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju voditi o redoslijedu prioriteta, naglasio je.

S obzirom da su postojale dileme, ocijenio je dobrim što se pokazalo da je cjepivo AstraZenece dobro i za ljude iznad 65 godina i sto posto štiti od najgorega ishoda, težih oblika bolesti, težih simptoma.

Sva tri cjepiva su jednako pouzdana i dobro je da se što veći broj sugrađana procijepi, poručio je.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Čim prođe ovaj britanski soj, a nakon 3 vakcine popuštamo možda mjere. Nakon južnoafričkog soja i vakcine za njega sve otvaramo osim ako… ne dođe azijski soj onda moramo…. pričekati sjeverno američki soj i čim on prođe nakon šeste vakcine, dozvolit cemo ljudima da prdnu bez distance osim ako ne dođe bugarski soj onda zna se… inače englezi kažu 7 godina ce ovo još trajati uz stalno žicanje… sojevi su to. A Plenki prati šta oni rade. Pa eto uživajte u sojevima. Vječno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.