Analize su pokazale: Poraslo hercegovačko gospodarstvo

Na okruglom stolu o temi Kako povećati konkurentnost gospodarstva Mostara i Hercegovine – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta koji je održan danas u Mostaru predstavljena su gospodarska kretanja u toj regiji.

Izvršni direktor kompanije LRC Emil Kučković naveo je da su njihovi podaci pokazali rast broja kompanija i broja zaposlenih u Hercegovini tijekom 2016., kao i rast prihoda. Analiza je obuhvatila tri županije u FBiH (Hercegovačko-neretvanska, Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka), te Regiju Trebinje u RS-u koju čini sedam općina.

Podaci LRC-a pokazuju da je tijekom 2016. najveći broj kompanija poslovao u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ukupno 2.443. Slijedi Zapadnohercegovačka sa 1.180, Hercegbosanska sa 611, te regija Trebinje sa 452 kompanije. Općenito gledano, Hercegovina je zabilježila rast broja kompanija sa 4.632 tijekom 2015. na 4.686 u 2016., a na području Hercegovine posluju i 93 brzorastuće kompanije od ukupno 667 u BiH.

Također, po podacima LRC-a tijekom 2016. kompanije u Hercegovini su zapošljavale 60.939 radnika, što je za 2.967 više u odnosu na 57.972 u 2015. U istom razdoblju hercegovačke kompanije povećale su prihode sa 9,32 milijarde KM na 9,95 milijardi KM, dok je zabilježen pad izvoza sa 1,37 milijardi KM na 1,35 milijardi KM. Ukoliko se gleda ukupna dobit, ogroman rast zabilježile su kompanije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sa 58 milijuna KM u 2015. na 213,6 milijuna u 2016.

Rast je zabilježen i u ostale dvije županije obuhvaćena analizom, kao i u regiji Trebinje. Kada je riječ o operativnoj dobiti u 2016. lider u Hercegovini su JP Autoceste FBiH sa 50,7 milijuna KM profita, pišu Poslovne novine.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Koje pranje mozgova u izbornoj godini…mi i dalje ovce na sisanje ove gidine u 10 mj. Koji smo mi debilu kad nas ovakvi zastupaju!!!

 • Kod nas rastu radni sati radnika, sa 180 na 220. Zato nam ubrzano raste i gospodarstvo. Na dan državnosti 70% firma i gospodarstava je radilo. Svaka Vam čast gospodarstvenici. Gdje je bila inspekcija da Vas sve kazni. Sramota od gospode i jedne i druge.

 • Malo je gospode pokoji u gradu.
  A ni gazda ne može biti ni nazvati se gazda ni gospodin ako mu radnik radi više od 160 sati mjesečno tj. 5 dana po 8 sati dnevno,treba da radnik ima godišnji odmor od 20 dana za početnika do 35 dana,da plaća minuli rad,dječiji,topli ,prevoz i da su slobodni dani praznici ,sveci,subote ,nedjelje,bolovanje i ostalo i sve samo po Zakonu.
  Treba ukinuti prekovremeni rad od 10 sati dnevno i više i subote i nedjelje jer sami sebi štetite ili mislite guraj dok može a ne može radnik više ni čekati ni dirati sa plaćom od 500-600 KM i ni marke više.
  Dok god kako napisa ova druga gospoda koja treba ukinuti ove nedostatke(samo po plaći) im to dopušta sve ide nadole a radnici nemaju vremena čekati i odoše jer u Njemačkoj za jedno dijete dobije 300 eura dječijeg i sve drugo jer nigdje u svijetu ne postoje radnici u privatnika koji su zakinuti u svemu i gotovo da nemaju prava jer su neka druga niža vrsta radnika .

 • mkrali rast kad place radnicima ne daju ja osobno cetvru zaradujem a nekad sam se pito kako lijanovi radnici mogu ic na posao sad mi je sve jasno tuzniti smo li

 • JEDINO RASTE U DŽEPOVIMA LJUDI IZ VLASTI I NA TEKUĆEM RAČUNU A ČUNE IM NE RASTU PA SE JADNE ŽENE SANJIMA MORAJU SNALAZITI NA DRUGE NAČINE DA BI BILE DOBRO ZADOVOLJNE MORAJU DOBRO I PLATITI TAKO D ME POSAO JOŠ NE ZANIMA OVAJ MI BIZNIS IDE SUPER

 • Opametnio radnici i fakultetski stručnjaci da rade kao trgovci,u skladištu ….za tajkuna ,paprobaju i vide da je nemoguće raditi i 240 sati mjesečno bez odmora i plaće koja im može pokriti samo trošak sendviča za marendu i još jednog sendvič za ručak i to kriomice i gorivo.
  Gubiš vrijeme i radiš samo za njega.
  Platiti ćete vi brzo radnike jer će vam sve otići.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.