Analiza: Koliko ukupno djece u Hercegovini ide u vrtiće?

Federalni zavod za statistku objavio je bilten “Predškolsko obrazovanje 2020.” u kojemu je detaljno prikazano stanje po županijama ovog entiteta kada je riječ o obrazovanju predškolske djece.

Bilten “Predškolsko obrazovanje” je publikacija Federalnog zavoda za statistiku koja na sveobuhvatan način osigurava podatke o broju i kapacitetu predškolskih ustanova, broju obrazovnih grupa i zaposlenih koji provode program predškolskog obrazovanja. Podaci su rezultat obrade redovnih godišnjih izvješća iz oblasti predškolskog obrazovanja.

Podaci pokazaju da je u mnogim gradovima potrebno proširiti vrtićke kapacitete, a kad je riječ o Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji, u njima jedan odgojitelj ide na devet djece u prosjeku. S druge strane, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jedan odgojitelj ide 11 djece u prosjeku.

Cijeli bilten možete pogledati OVDJE, a mi vam donosimo neke podatke u ŽZH, HNŽ i HBŽ.

ŽZH: 143 zaposlena odgajatelja

Ova županija ima ukupno 20 predškolskih ustanova, od čega je 16 privatnih i četiri javne, a njaviše je u Širokom Brijegu koji ukupno sedam ustanova (šest privatnih i jednu javnu s dvije zgrade). Ljubuški broji šest ustanova, od čega jednu javnu i pet privatnih. Grude imaju četiri ustanove (tri privatne i jednu javnu), a Posušje tri ustanove (dvije privatne i jednu javnu).

Ukupan broj djece u ovim predškolskim ustanovama iznosi 916, a ove ustanove broje ukupno 143 zaposlena. Jedan odgajatelj u prosjeku skrbi za devetero djece.

Broj djece i odgajatelja po gradovima izgleda ovako:

 • Široki Brijeg – 393 djece, 62 zaposlenih, jedan odgajatelj na devetero djece, a 31 dijete nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta
 • Ljubuški – 198 djece, 32 zaposlenih, a jedan odgajatelj na osmero djece
 • Grude – 135 djece, 21 zaposleno, jedan odgajatelj na desetero djece, a 25 djece nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta
 • Posušje – 190 djece, 28 zaposlenih, jedan odgajatelj na 10 djece, a 45 djece nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta

HNŽ ima više javnih nego privatnih ustanova

Kad je riječ o HNŽ-u, ova županija prema ovom biltenu ima ukupno 27 predškolskih ustanova od čega je 19 javnih, a osam privatnih. U javne ide 1.276 djece, dok 754 djece je smješteno u privatne. Ukupno je zaposleno 312 djelatnika, a jedan odgajatelj skrbi za 11 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije primljeno 191 dijete.

Situacija po gradovima izgleda ovako:

 • Čapljina – jedna predškolska ustanova (javna); 214 djece, zaposleno 33 odgojitelja, a broj djece na jednog odgajatelja je 11.
 • Čitluk – dvije predškolske ustanove (po jedna privatna i javna); 177 djece, zaposleno 32 odgojitelja, a broj djece na jednog odogojitelja je osam
 • Mostar –  18 predškolskih ustanova (12 javnih i šest privatnih); 1.305 djece (od čega je 31 dijete s posebnim potrebama), 180 zaposlenih, a na dvanaestero djece dođe jedan odgajatelj. Zbog popunjenog kapaciteta se nije upisalo 169 djece.
 • Jablanica – jedna predškolsku ustanovu (javna);  46 djece, sedam zaposlenih, a broj djece na jednog odgajatelja iznosi 15.
 • Konjic – dvije predškoslske ustanove (po jedna privatna i jedna javna); 78 djece, zaposleno 17 djelatnika, a jedan odgajatelj skrbi za 11 djece. Četvero djece se nije uspjelo upisati zbog popunjenosti kapaciteta.
 • Neum – jedna javna ustanova; 65 djece, 12 zaposlenih, a jedan odgajatelj prosječno brine o 11 djece.
 • Prozor-Rama – jedna javna predškolska ustanova; 80 djece, 17 zaposlenih, a broj djece na jednog odgajatelja iznosi 10. Ukupno 18 djece nije primljeno zbog popunjenog kapaciteta.
 • Stolac –  jedna javna predškolska ustanova; 65 djece, 14 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine za osmero djece

HBŽ: Velik broj djece zbog manjka kapaciteta bez vrtićkog smještaja

Hercegbosanska županija ima ukupno šest ustanova, od čega četiri javne i dvije privatne u koje je upisano 322 djece. Ukupno imaju 63 zaposlena, a jedan odgajatelj brine prosječno za devetero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije upisano čak 890 djece.

Ovako to izgleda po gradovima:

 • Glamoč – jedna javna predškolska ustanova; 31 dijete, četiri zaposlena. Jedan odgajatelj brine za prosječno 16 djece, a petero djece se nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.
 • Livno – tri predškolske ustanove (jedna javna i dvije privatne); 177 djece, 40 zaposlenih, a prosječno jedan odgajatelj brine za sedmero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta u ustanove nije primljeno 115 djece.
 • Kupres – jedna javna predškolska ustanova; 22 djece, četiri zaposlena, a jedan odgajatelj prosječno brine za 11 djece.
 • Tomislavgrad –  jedna javna predškolska ustanova; 92 djece, 15 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine za 13 djece. Prema ovoj analizi čak 770 djece nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.
 • Podaci za Drvar i Grahovo nisu poznati

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • A u sirokom vrtic Pcelica u vrticu Trnoruzica?
  Zaboravili staviti zaposlenike u Pcelici, tj ravnateljicu koja sama sebi ravna.
  Je li to isto ide u statistiku

  • Za siroki i posusje mogu slovodno napisati sljedeće: hitno potrebno zbninjavanje u posusju barem 150 djece u vrtic a u sirokome barem 250 djece. Uzeti u obzir podatke privatnih poduzeća koji bi zeljeli i u mogućnosti čak financirati svojim djelatnicima boravak djece u vrticima i produženim boravcima plus, općina posusje a i grad siroki bi trebali proširiti svoje javne vrtice. Siroki na područje ljuti dolac uzarici jare biograci te kocerin duzice privalj ka o ina relaciji bukove mokro radno i cerigaj. A u Posusju vir vinjani, posuški gradac brocanac i ratovala te posebno za područje rakitna proširiti kapacitete. Uzeti u obzir da na fakultetima ima dosta završeni sa potrebnom školom. Tako ćete poboljšati kvalitetu života i volju naroda za ostanak. Netko to treba platiti, e pa izvolite obaviti potrebne analizue, analizirajte poslovne prostore a kojih zjapi jako puno velikih gabarita….ako sam nekoga izostavimo oprostite

 • U širokom državni vrtić, košta 200km na mjesec po djetetu,
  A u njemačkoj i drzavni i privatni vrtići su besplatni,
  Pa zar to ne bi država trebala snosit, svake se godine dobije novac za svaku županiju,
  Vrtić se treba uvesti kao obaveza i treba biti besplatan,
  I tete koje rade nebi smjele biti tu samo onako prisutne duhom kako same sebe nazivaju, nego cijelo vrijeme raditi s djecom,
  I svaka teta ide na max 5 djece,
  A ne na 30 kao što je slučaj u širokom to je sramota, živčan teta a takva i dica na kraju krajeva

 • Strašno za ne primljenu djecu, oće li tako biti i kada krenu u školu, a prava je istina da jedan odgajatelj ide na 25 djece, jer tete rade u smjena ma dvije tete možda vode jednu skupinu ali jedna radi prije podne druga poslije,
  Nismo mi ovce za šišanje

 • U vrticu u sirokom postoji vrtic u vrticu tj u jednoj ustanovi dva vrtica.
  Vrtic Pcelica radi u jednoj prostoriji , nema djece, nema djelatnika osim ravnateljice koja je sama sebi ravnateljica i ima placu od 1200 Km
  A tu postoji i drugi vrtic Trnoruzica koji je nastao zbog neplacenih doprinosa (14 god) u Pcelici.
  Vrtic pcelicu pretegistrirali.
  I sad postoje dva vrtica u jednom prostoru i dvije ravnateljice.
  U trnoruzici su djeca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.