Analiza CNN-a: Amerikanci bi do ljeta mogli imati kolektivni imunitet na koronavirus – Jabuka.tv

Analiza CNN-a: Amerikanci bi do ljeta mogli imati kolektivni imunitet na koronavirus

Cijepljenjem protiv koronavirusa Sjedinjene Američke Države bi do ljeta ove godine mogle imati kolektivni imunitet.

Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, je napomenuo da su stručnjaci suglasni da 70 do 80 posto populacije jedne zemlje mora biti imuno da bi postojao kolektivni imunitet.

Trenutno se u ovoj državi dnevno cijepi dva milijuna ljudi, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC). Zbog toga se očekuje da se ovaj imunitet stekne do ljeta ove godine. Možda se to dogodi i ranije zbog onih koji imaju ili budu imali prirodni imunitet.

Više od osam posto Amerikanaca ili njih 28 milijuna je u potpunosti cijepljenjo. Ako se cijepljenje nastavi postojećom dinamikom, 70 posto stanovnika bi moglo biti cijepljeno do sredine rujna. Pa čak i onda kada bi se to radilo isključivo cjepivima kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna.

Međutim, ohrabruje i odobrenje za korištenje cjepiva kompanije Johnson & Johnson koja je obećala da će u prvoj polovici godine SAD-u isporučiti stotinu milijuna doza.

Shodno tome, već krajem srpnja bi 70 posto populacije bilo cijepljeno, a do sredine rujna 85 posto, pokazala je analiza CNN-a.

Otežavajuća okolnost bi mogli biti novi sojevi koronavirusa, a koji se neki od njih brže šire.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.