Amerikanci o nama: Balkan je bure baruta, islamistički ekstremizam ozbiljna je prijetnja

Zapadni Balkan ostaje europsko bure baruta, a američko liderstvo bit će ključno da ne dođe do požara, navedeno je u najnovijoj studiji američke fondacije The Heritage Foundation o stanju u našoj regiji.

Kako pišu Nezavisne novine, The Heritage Foundation ističe da su Rusija, Kina i Turska u posljednjih nekoliko godina značajno pojačale svoje prisustvo, istiskujući utjecaj EU-a i SAD-a, a islamistički ekstremizam predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

The Heritage Foundation je najutjecajniji republikanski institut u SAD, koji je veoma blizak Republikanskoj stranci, koja je trenutno na vlasti u Americi.

Tipično za konzervativniji američki think-tank, kao dio razloga što je američki utjecaj oslabio, oni navode “progresivnu agendu” koju je, kako kažu, nametnula administracija Baracka Obame, a koja, navedeno je, nije dobro prihvaćena od strane religiozne i tradicionalno nastrojene lokalne populacije, ali i to da, kako tvrde, EU nije uspjela svojim politikama efikasno pomoći u europskim integracijama regije.

Izazov za Ameriku

Osim Rusije, Heritage fondacija vidi izazov za Ameriku u namjerama Kine i Turske. Ističu da Kina planira milijarde vrijedne investicije u infrastrukturu kako bi BiH i regija približila svojoj sferi utjecaja, a da Turska u BiH vidi bratski narod s kojim želi njegovati tijesne ekonomske i kulturne odnose.

Fondacija podsjeća i da se u BiH među tradicionalno umjerenim muslimanima probija radikalnija verzija vehabijskoga islama, koju preferira Saudijska Arabija. Dodaju i da je dio te zajednice radikaliziran do mjere da se priključio Islamskoj državi, ali da, kako navode, vlasti BiH pokušavaju umanjiti značaj takvih tvrdnji.

U rujnu je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, negirao novinske napise da su radikalni islamisti formirali bazu u ruralnim dijelovima BiH. Međutim, u studenom su se pojavili medijski napisi da je njemačka sigurnosna agencija izuzetno zabrinuta u vezi s prijetnjom islamističkih terorista s posebnim fokusom na BiH, navedeno je.

Kao preporuku za administraciju Donalda Trumpa, Heritage fondacija ističe važnost obustavljanja Obaminih “progresivnih politika”, da se bespotrebno ne miješa u domaće odnose unutar zemalja, te da pomogne EU u integraciji regije, navode Nezavisne novine.

Model za BiH

Kao model za BiH, indirektno se s spominje Brčko distrikt, za koji kažu da tu žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, u kojem su institucije multietničke, za razliku od FBiH i RS.

Kada se radi o RS, Srbiji i srpskom narodu, ističu da su u značajnoj mjeri potpali pod utjecaj Rusije, a tu posebno ističu ulogu Milorada Dodika, predsjednika RS.

Moskva zna da je najbolji način da spriječi BiH da se pridruži euroatlantskoj zajednici da iskoristi unutrašnje etničke i vjerske podjele između Bošnjaka, Hrvata i Srba u zemlji. Lider RS-a Milorad Dodik zagovara neovisnost svoje regije i ima veoma bliske odnose s Kremljom, navedeno je, uz napomenu da je Vladimir Putin, ruski predsjednik, nekoliko puta Dodiku priredio državničke počasti.

Za Dodika još kažu da je zbog “ilegalnoga referenduma o Danu Republike” dobio sankcije od strane Amerike.

Europski pristup nije urodio plodom

Ana Trišić-Babić, bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, kaže da ova studija pokazuje da Amerika shvaća da europski pristup u ranijem periodu nije urodio plodom.

Mi u BiH smo skretali pažnju da su inicijative poput reforme policije i slične oduzimale puno vremena, nisu donijele nikakav rezultat, a prazan prostor koji se pojavio iskoristile su neke druge zemlje da se pozicioniraju u regiji, smatra ona, prenose Nezavisne.

Podsjetila je da je Amerika pomogla da se zaustavi rat te da očekuje da se ta zemlja ponovo značajnije angažira i pomogne briselskoj administraciji u regiji.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Neka netko ovo objasni bošnjačkim političarima i bošnjačkim medijima koji sve izvrću kako njima odgovara kao u najgora vremena bivše Juge….

    1
    2
  • VI TEK NASTALI KAD VAM JE ALIJA REKA STASTE I KAKO DA SE I KOM MOLITE USTVARI VI POJMA NEMATE JER NEZNATE NI STA URLICETE SJASITE VISE SAHRVATA I SRBAMOGLI BI SE POCET KRSTIT A NE CURE GUZE

  • Amerima i zapadu je u interesu da je na balkanu rasulo. Pa gdje bi oni prodavali sva zastarjela sranja. Brüssel se igra sa plenkijem i pstalima kao sa lutkama na koncu. Ma sve je to smucaj i proij.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.