Amerikanci o Hrvatskoj: ‘Nemojte da počnemo o Tesli’

Posljednja zemlja koju je predstavio popularni YouTube kanal Geography Now! je Hrvatska. Kako kažu na početku videa, kojeg je u pet dana pregledan više od 245 tisuća puta, u ovoj emisiji govorit će o “101 dalmatinskom otoku”, odnosno zapravo njih 580.

Najprije su izanalizirali našu zastavu, ustvrdivši da je “zabavnija i djetinjastija” od većine zastava jer u sredini ima šahovnicu, te da se na njoj pojavljuju standardne slavenske boje. Plava označava nadu, bijela mir i jedinstvo, a crvena revoluciju i žrtve. Zabavno je njihovo mučenje s izgovaranjem hrvatske riječi “šahovnica”.

“Za tako malu zemlju tih pet regija je imalo jako dojmljivu povijest”, rekao je Paul B. nakon što je opisao pet grbova iznad šahovnice.

Spominje se i nikad izgrađeni Pelješki most te da se zbog izlaza Bosne i Hercegovine na Jadransko more Hrvatska prekida na dva dijela. Dodaju da imamo i nekoliko aktivnih graničnih sporova.

Tesla – Srbin ili Hrvat?

“Smiješno je što nitko ne obraća pozornost na ta mjesta, no kad to napravi netko izvana, događaju se smiješne stvari. 2015. godine Čeh je proglasio svoju zemlju Liberland na otoku u Dunavu. Totalno je uhićen”, rekao je.

Pažnju su im privukli otok Galešnjak zbog svog oblika te zadarske Morske orgulje. Prisjetili su se da su “najcool glazbenici na planetu” Luka Hauser i Stjepan Šulić snimili spot na glasovitim Plitvičkim jezerima.

“Ne mogu vjerovati da sam propustio vaš koncert prije mjesec dana u mom gradu. Volim 2Cellos, odličan su bend, što? I ja volim glazbu”, rekao je Paul.

U brzom pregledu hrvatske povijesti istaknuli su da je Hrvatska bila “dio Rimskog carstva, kraljevina, podanik, dio carevine, u ratu s Turcima, dio prve Jugoslavije, nacistička marioneta, dio druge Jugoslavije, u građanskom ratu te članica Europske unije”.

Naravno, dotakli su se vječne rasprave je li Nikola Tesla Srbin ili Hrvat te istaknuli da su Hrvati i Srbi poput para koji se stalno svađa, ali ne mogu jedni bez drugih, čak si daju i bodove na Eurosongu.

YouTube kanal Geography Now napravio je video i za Bosnu i Hercegovinu, pogledajte u nastavku:

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.