Američko pravosuđe neće procesuirati bivšeg direktora FBI-ja Comeya

Američko ministarstvo pravosuđa odlučilo je da neće procesuirati bivšeg ravnatelja FBI-a Jamesa Comeya, usprkos činjenici da je interna istraga potvrdila da je Comey nepropisno puštao informacije medijima, rekao je ured glavnog inspektora ministarstva pravosuđa u četvrtak.

Ured glavnog inspektora, čija je funkcija interno nadgledanje rada ministarstva pravosuđa, rekao je kako je Comey pokazao, rukom napisanu, bilješku FBI-a svom prijatelju koji ju je opisao New York Timesu.

Comey je to napravio kako bi pokušao pritisnuti FBI da pokrene neovisnu istragu o njegovim razgovorima s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Bilješka opisuje privatni razgovor, u kojemu je Trump navodno upitao Comeya može li zaustaviti istragu FBI-a o tadašnjeg savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Flynn je, u međuvremenu, priznao da je lagao FBI-u o razgovorima s ruskim dužnosnicima.

Izvješće ministarstva pravosuđa dio je borbe između Comeya, koji je odobrio pokretanje istrage o ruskom utjecaju na predsjedničku kampanju 2016. i Trumpa, koji tvrdi da istraga nije trebala biti otvorena.

Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller otkrila je brojne kontakte ruskih dužnosnika s kampanjom, ali je zaključeno da ne postoji dovoljno dokaza za utvrđivanje postojanja kriminalne urote.

Comey je odlučio podijeliti sadržaj bilješke, nakon što ga je Trump otpustio u svibnju 2017.

U izvješću glavnog inspektora stoji da bilješka nije sadržavala klasificirane podatke, ali je riječ o opasnom presedanu, jer je podijelio osjetljive informacije kako bi stvorio javni pritisak na institucije.

Da su trenutni i bivši zaposlenici FBI-a slijedili primjer bivšeg ravnatelja i otkrili osjetljive informacije, zbog svojih osobnih uvjerenja, FBI ne bi bio u stanju izvršavati svoju zadaću provedbe zakona, navodi se u izvješću.

Comey nije trebao zadržavati bilješke koje opisuju susrete s Trumpom nakon što je otpušten, zato što su to službeni dokumenti FBI-a, stoji u izvješću.

Comey je pak na Twitteru napisao da bi se trebali ispričati oni koji su ga optužili za dijeljenje klasificiranih podataka.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.