Američko istraživanje: Ljestvica najkvarljivijih automobila

Američko istraživanje pouzdanosti automobila na američkim cestama dovelo je do zanimljivih rezultata.

Danas je teško pronaći loš automobil. Gotovo svi u poglavlju sigurnosti osvajaju visoke ocjene, solidno su opremljeni i motorizirani, a u pravilu su u praksi štedljivi. No to ne znači da su jeftini u pogledu troškova vlasništva, barem nakon što završi jamstveni period.

Upravo tako, kontrola kvalitete ima visoke standarde, no automobili su danas toliko nakrcani različitim sustavima (i materijalima) da slabih točaka mora biti. Neki auti ih imaju više, a neki manje, pa su određeni modeli podložniji opozivima. Pogađate, oni najbolji dolaze iz Japana i Koreje. Krenimo redom.

Odmah na početku najveće iznenađenje. Iako opoziv vlasnika spornog automobila ne košta ništa sigurno je frustrirajuće otići Mercedesom na neplanirani servis. A upravo to se najčešće događa vlasnicima Mercedesove C klase.

Ako se pitate koliko je mjerodavna ova ljestvica reći ćemo da studiju potpisuje iSeeCars.com, a analizira podatke američkog NHTSA, krovne organizacije za sigurnost na američkim cestama, i to tako da se iz baze podataka opoziva analiziraju podaci o broju automobila modelskih godina od 2013. godine do prošle godine i zatim se taj broj dijeli sa starosti modela i nakladom novih primjeraka. Dobiveni koeficijent govori o broju opoziva po godini za 100.000 automobila.

Pritom se razmatraju samo modeli koji su godišnje prodani u više od 50.000 primjeraka, a takvih je u Americi 69. A kako bi se dobivene vrijednosti mogle dalje valorizirati uspoređene su s rezultatima istraživanja Consumer Reportsa. Korelacija broja opoziva i pouzdanosti po CR-u je itekako primjetna.

I prije nego što se netko sablazni, treba imati na umu da opoziv može biti i za sigurnost sasvim banalne stvari poput krivih naljepnica ili olabavljenih krovnih nosača. S druge strane C klasa i nije išla na servis zbog banalnih stvari jer problemi s upravljačem i nekorektna montaža krovnog otvora nisu zanemarivi propusti. Nešto bolje je prošao rival iz BMW-a, a na neslavnoj listi pojavio se i kralj pouzdanosti, Toyota 4Runner. Nema sumnje, domaće marke su ovdje najzastupljenije.

Opoziv znači sate izgubljenog vremena, ali i potencijalnu sigurnosnu opasnost”, objašnjava prvi čovjek iSeeCars, Phong Ly. “U krajnju ruku to znači dogovor termina, vožnju do servisa, čekanje da se popravi auto i u najbolju ruku korištenje zamjenskog auta, pojašnjava Ly.

Na ljestvici onih najpouzdanijih dominiraju dalekoistočne marke, i to posebno Honda s tri te Toyota i Hyundai s po dva modela. Apsolutno najbolji je Hyundai Accent koji s bivšim europskim modelom nema ništa zajedničko osim imena.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.