Američki online magazin: Mostar – najsjajniji grad za koji nikada niste čuli

Mostar, gradić na jugu Bosne i Hercegovine trebao bi biti na popisu mjesta koje svi trebaju posjetiti, piše američki online magazin BuzzFeed.

Prelijepo mjesto, popločanih ulica u starom dijelu grada, grad s karakterom i povijesti koja će vas oboriti s nogu, navodi se na početku teksta koji je obogaćen galerijom slika koje su strani turisti dijelili na popularnoj društvenoj mreži Instagram.

Članak koji je objavio BuzzFeed naglašava da je ovo definitivno grad za onu vrstu turista koji uživaju istraživati, te lutati ulicama preplavljenim malenim kafićima i restoranima.

Kao najprepoznatljiviji znak Mostara navodi se Stari most, s malim podsjetnikom o povijesti ovog svojevrsnog spomenika grada Mostara.

Sunčanim danima možete kampirati na obalama rijeke i promatrati one nevjerojatno hrabre momke kako skaču s tog mosta u hladnu rijeku koja protječe ispod, piše u tekstu.

Poseban dio članka posvećen je gastronomskoj ponudi i pristupačnim cijenama ali i običaju ispijanja kave, s napomenom da nikad ne biste trebali kupiti kavu “za ponijeti”.

Grad je prepun podsjetnika na rane devedesete godine, piše dalje BuzzFeed, dodajući kako je preko 70 posto građevina uništeno prije tri decenije, ali da je grad vrlo siguran za sve turiste. Oni koji to žele, mogu uzeti besplatnu turu kroz grad koja daje izvrsnu sliku o povijesti Mostara.

Prazne, napuštene zgrade stoje do onih modernih koje su ponovo izgrađene. To je u velikoj suprotnosti ali prilično impresivno za vidjeti. Vlasnici su napustili mnoge zgrade nakon rata, otišli iz zemlje i nikad se nisu vratili. Neki samo nemaju novca da poprave svoje domove ali isto tako nisu ni u mogućnosti da prodaju te ruševine, piše američki medij, objašnjavajući post-ratnu sliku grada.

Postoji nešto i za ljubitelje prirode, a to su okolna brda na koja možete pješačiti iz centra grada i na kraju uživati u predivnom pogledu na Mostar.

U neposrednoj blizini ovog južnog grada nalaze se mjesta poput Počitelja, Blagaja, s nevjerojatnom povijesti, ali slapovi Kravice, gdje možete naći osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Na kraju teksta BuzzFeed navodi zanimljiv detalj a to je famozna skulptura Bruce Leeja, koja krasi jedan mostarski park, prenosi N1.

Ovaj kip skoro u prirodnoj veličini je postavljen u Mostaru kao neuobičajen simbol mira – s logikom da bez obzira na pozadinu, svi vole Bruce Leeja, zaključuje tekst.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.