Američki meteorološki institut najavio bijeli Božić u Hercegovini

Klimatološki gledano, jučer je počela zima, dok kalendarski ona počinje 21. prosinca u 17.27 sati. Najradosniji mjesec u godini uvijek sa sobom povlači i niz pitanja. Tako se mnogi ovih dana pitaju kakav će nam biti Božić. Vrijedi istaknuti kako dugoročne prognoze nisu odveć precizne te da je i prošle godine američki institut AccuWeather najavljivao bijeli Božić, no lani je to najavljivano u studenome, a ovo je prosinac, stoga, prema ovom institutu, i ove godine postoje izgledi za snijeg koji mnogi priželjkuju. Meteorolog Kristijan Paljar u svome izvješću piše o početku zime sa znanstvenog stajališta, prenosi Večernji List.

Zimski solsticij

“Dani u prosincu su tamni i sivi pa ipak, svi koji stvari gledaju s vedrije strane, znaju da će nakon zimskog solsticija dani postajati sve svjetliji, odnosno “dulji”. Naravno da svaki dan traje 24 sata, zimski solsticij ili “najkraći dan u godini” najkraći je u smislu da je toga dana najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca “, govori Paljar o datumu 21. prosinca. Također, iznosi i pučke izreke. “Sveta Luce, ukaži mi sunce!” (Sv. Lucija, 13. prosinca – do reforme kalendara 1582. 13. prosinca bio je najkraći dan u godini). Sv. Lucija je trinaest dana do Božića. Postoji jedna stara metoda koja se koristila za izradu dugoročne vremenske prognoze. Stari običaj praćenja i zapisivanja vremena zvan je brojanice ili Lucijin kalendar. Prati i zapisuj vrijeme brojeći punih 12 dana, počevši od Sv. Luce, 13. prosinca, do Badnjaka, 24. prosinca, iz sata u sat, svaki dan predstavlja nadolazeći mjesec u godini – ističe Paljar i nastavlja:

Odstupanje temperature

“Gledajući prosinac 2017. u cjelini, oborina neće manjkati. Očekujemo oborinama bogatiji, “aktivniji” prosinac 2017. Na tjednoj bazi anomalije/odstupanje temperature zraka i oborina “, tvrdi. Što se bijelog Božića tiče, kazao je sljedeće: “Još je teško reći što i kako, ali… velika je vjerojatnost hladnijega vremenskog razdoblja pred sami Božić koji će se vrlo vjerojatno u kombinaciji s oborinama odraziti na sam taj dan. Trenutačno imamo dobre izglede na prognostičkom polju po pitanju snijega. Ipak, pričekajmo još malo, do pouzdanijega izlaza ECMWF-a, ali i ostalih izlaznih numeričkih prognostičkih modela.”
Kao što smo na početku napisali, AccuWeather najavljuje snijeg i kišu. U Mostaru na Badnji dan, a u Tomislavgradu i Grudama na sami Božić. Hoće li se obistiniti, doznat ćemo uskoro.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.