Američki FBI istražuje Milorada Dodika!

Američki FBI aktivno se uključio u istragu o navodnim sumnjivim poslovima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje EuroBlic.

Odvjetnik Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”, Miodrag Stojanović potvrdio je Euroblicu da su agenti FBI u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge Mire u vezi s poslovanjem banke na čijem se čelu nalazi njezin muž.

– Agenti FBI izvršili su kontrolu poslovanja Pavlović banke – kratko je poručio Stojanović.

– Amerikanci su preko svoga veleposlanstva u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć vlastima BiH u prikupljanju dokaza protiv američkog državljanina Slobodana Pavlovića u vezi s kreditiranjem vile koju je tadašnji premijer RS Milorad Dodik 2007. godine kupio na Dedinju. Iako je zbog toga u Sarajevo tad doputovao i “specijalist” FBI za financijske malverzacije, tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović odbio je ponuđenu suradnju. To je, između ostaloga, bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kasnije ušao u žestoki sukob sa Salihovićem i što je, na kraju, dovelo do Salihovićeve suspenzije s pozicije glavnoga tužitelja BiH – ističu sugovornici Euroblica.

Dodaju da se američka ponuda za pomoć pri rasvjetljavanju sumnjivih poslova u koje su upleteni ovdašnji političari nije ograničila samo na aktualnoga predsjednika RS, već da su SAD svoju asistenciju ponudile u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da su u nezakonite radnje umiješani ovdašnji visoki državni dužnosnici.

– Na tajnom sastanku, koji je početkom prošle godine održan u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu, predstavnicima pravosudnoga i sigurnosnoga sektora u BiH obećana je pomoć FBI u rasvjetljavanju čak i najsloženijih slučajeva gospodarskoga kriminala. Amerikanci su tada otvoreno poručili da su istražnim organima BiH spremni na raspolaganje staviti svoje najbolje stručnjake za informacijske tehnologije i profesionalne hakere, koji će “provaliti” u elektronsku poštu i privatne prepiske osumnjičenih – ističu sugovornici Euroblica.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u listopadu prošle godine za EuroBlic izjavio da su stručnjaci iz FBI-a i tužiteljstvo SAD-a navodno spremni doći u Sarajevo kako bi, prema njegovim tadašnjim riječima, pomogli u prikupljanju dokaza o kriminalu i korupciji domaćih političara.

Slučaj “Pavlović”

Vlasnika “Pavlović banke” Slobodana Pavlovića, bivšega direktora banke Peru Lazića i referenta za obradu kredita Ljiljanu Garić SIPA je prema nalogu Tužiteljstva BiH uhitila 11. veljače prošle godine.

Nedugo nakon uhićenja, Pavlović je pušten da se brani sa slobode, ali uz izrečenu mjeru zabrane napuštanja BiH.

Dodik je u više prilika javno govorio da u kupovini vile na Dedinju nema ništa sporno te da je kredit u iznosu od 750.000 eura dobio prema svim regularnim procedurama.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.