Američki diplomat: Hrvati trebaju vlastiti entitet

Posljednji američki veleposlanik u SR Jugoslaviji William Montgomery smatra da je Daytonski sporazum “uspješno doveo do kraja rata, ali da njegove brojne mane sprječavaju pomirenje i čine BiH nefunkcionalnom”.

“Takva BiH uopće nije stabilna i ima znatne mogućnosti za izbijanje nasilja. U svemu tome, gubitnici su obični građani”, napisao je Montgomery u autorskom tekstu u Politici.

“Osnovni problem dejtonskih pregovarača jeste u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali”, rekao je Montgomery.

Drugi problem s Daytonskim sporazumom, smatra Montgomery, “jeste prisiljavanje Bošnjaka i Hrvata da nastave sa svojim sporazumom iz rata kojim je bio formiran entitet zvani Federacija BiH. To je velika greška. Trebalo je da Hrvati dobiju vlastiti entitet. Ako to možda ranije niste primijetili, Federacija ne funkcionira, kao ni većina županija koji je čine”, piše Montgomery u autorskom tekstu.

“Ono što sada imamo jeste ‘Sveto pismo’ zvano ‘Dayton’, koji uopće ne funkcionira, niti će funkcionirati u izglednoj budućnosti. Ali on ne može biti ni promijenjen bez suglasnosti sve tri etničke grupe – a to je nešto što se neće dogoditi”, piše Montgomery.

I što sad, pita se autor teksta. Zapad i nema drugu mogućnost nego da nastavi da vozi na autopilotu svoju dvadesetogodišnju politiku podrške multietničkoj BiH zasnovanoj na Daytonskom dogovoru unutar trenutnih granica.

“Usput rečeno, to znači da dokle god nema nasilja ili referenduma o statusnim promjenama, Zapad neće puno mariti ako BiH ostane drugorazredna, zaostala i ekonomski nerazvijena zemlja čiji najbolji, najpametniji mladi ljudi beže u inozemstvo i čiji je život standard prije bliže afričkom neko europskom”, napisao je Montgomery.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ali projugoslovenska ili prosrpska politka na čelu sa HDZ-om to ne želi jer kako će sačuvat svoju oligarhiju….
    Mi će mo svoje područje pripojiti republici Hrvatskoj prije ili poslije mirno ili ne mirno svejedno!

  • Da ste vi Ameri htjeli ili da sada to hoćete da mi hrvati imamo svoj entitet to bi se desilo u 6 mjeseci,milom ili silom.Prema tome ovo je lupanje prazne slame. Da je babi onu stvar bila bi dedo,ali Bog tako nije htio.Hrvatskim političarima odgovara ovakvo uređenje,klepaju novac iz državne kase,pljačkaju poduzeća koja dobro posluju na hrvat.većinskom teritoriju,a odgovornosti nema.Ondje nas zezaju srbi ondje bošnjaci i njima to odgovara.Ovdje je najebao samo obični hrvatski čovjek.

  • Nije više bitan, piše memoare i za debele novce lobira onome tko plati. Usput se treba i transformirati iz bezličnog i bezosjećajnog vladinog izvršitelja u osobu sa karakteristikama ljudskog bića. Treći entitet nema alternative i biti će ga onda kada MZ prestane održavati adeze na vlasti i dozvoli prve slobodne višestranačke izbore na ovim prostorima, ili narod sam provede lustraciju i dovede osobe spremne raditi za doborbit svoga naroda, bez obzira na cijenu vlastite žrtve koju moraju podnijeti. Ima i druga opcija, rastjerati ovih par stotina tisuća u svijet, ponuditi im privremeno bolje poslove dok ne zaborave i ne zapuste vlastita ognjišta. Hrvati su za to zreli jer ih možeš kupovati raznim vidovima povlastice od odličja, činova, lažnih invalidnina, povlaštenih mirovina, i dr. i to sve na teret državnoga proračuna, što njima oponira, a to ionako neće dugo trajati niti puno koštati, jer će to sve MZ donirati. One neposlušne će svemoćna vladajuća partija, na čelu sa drugom Gagom, istjerati sa ovih prostora i to s takvim gađenjem da nikada ne požele povratak na svoja milenijska ognjišta. I dok se god vladajući ponašaju oportunistički, a narod mazohistički, sudbina Hrvata leži u rukama par bezskrupuloznih pojedinaca koji će nas izbrisati kao da nikada nismo postojali. Njih ne vodi osjećaj pripadnosti nekome ili nečemu, nemaju vjere, nemaju nacije, već ih vodi svemoćni bog novca koji im daruje sve ovozemaljske plodove za osobno uživanje.

Komentiraj: