Američki bombarderi preletjeli BiH

Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletjela su u utorak zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD-a BiH, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan BiH.

Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer suradnje između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje sudjeluju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OS BiH.

Ovo je primjer suradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskreni prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo, kazao je Murphy.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OS BiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može nam se obratiti, dodao je veleposlanik.

Prelijetanje je pratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je napomenuo da je najvažnije da OS BiH mogu djelovati u suradnji sa zrakoplovstvom SAD-a i NATO-a.

Možda zrakoplovi nisu bili dovoljno glasni, ali njihovo prelijetanje ima višestruk značaj za Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije prvi, niti posljednji put da naše trupe surađuju s vojskom SAD-a i važno je da na ovaj način možemo nadoknaditi ono što našoj vojsci nedostaje, a to su letjelice i dobro je što imamo koga pozvati, izjavio je Komšić i dodao da prelet bombardera nosi poruku da SAD uvijek stoje iza Bosne i Hercegovine.

Ministar obrane BiH Zukan Helez ponosan je na Oružane snage BiH, koje su danas pokazale da su u stanju navoditi najmodernije američke zrakoplove, te naveo da je BiH svakim danom sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u.

Pokazali smo da možemo izvršiti najsuvremenije zadatke NATO saveza. SAD su naš ključni vojno-politički saveznik. Nastavit ćemo suradnju, a ova današnja vježba je poruka da SAD jamče teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH. Svakim danom smo bliže NATO savezu. To nitko ne može zaustaviti, više od tri četvrtine građana BiH to želi, rekao je Helez.

Generalpukovnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već duži niz godina imaju odličnu suradnju s vojskom SAD-a, zasnovanu na principu ”vojska vojsci”, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i sudjelovanjem u mirovnim misijama širom svijeta.

Činjenica je da u procesu unaprijeđenja i modernizacije, vojska SAD-a je partner OS BiH i zahvaljujući tome OS BiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine suradnje, te jačanje i modernizacija OS BiH, zaključio je Mašović.

(Fena)

12 komentara

 • Mile ima 100% pravo , obicno zastrasivanje da nas sve koji nismo njihovog misljenja mogu u svaka doba sravniti sa zemljom.

  • Jebo te mile Cetnik u taj mozak debilni, zaboravljate da su Hrvacku i Hrvacki narod upravo zapad i Amerika najvise pomogli , gdije vam je pamet jadna vam majka koji ste vi debili malo je reci

   • Bolan Mate dje je kultura kakav je to kucni odgoj ??? Jesu pomogli i danas kad god zatraze Hrvatska mora skinuti gace , nista nije dzabe. Nebrini se ti o tome nego povedi malo brige o tome kako se ponasas i izrazavas ovde na portalu.

 • A kome su amerikenjci donijeli dobro,gdje se pojave tu pocima rat,a zna se da je rat unosan posao,kad se ratuje ekonomija od amerikenjaca raste,od ratova zivi stoka

 • Nitko ih ne voli ,osim medija . Imaju propagandu mašineriju !Naprave rat uzmu pametne ljude i prodaju toj zemlji još oruzije

 • Oni su BiH “partneri”, isto ko sto je moj sef meni 😁
  Drzi me u saci i ljeci zivce na meni, jer zna da nemam izbora i da moze.
  Ali svemu jednom dodje kraj.

 • Boze sačuvaj komentara,,

  Pitanje za 20:23 s,,i sve ispod
  kad je Njemackoj bio rat,???

  ,aamerkanci ima 60 godina u Njemackoj i NATO baze,sta im je falilo,,,dok.Merkelka nije pocela dovodit OBOJENE/ i surađivat sa rusima,,,od tada se Njeamačka počela urusavat,i sve gora postaje,,,,

  AMERIKA,AMERIKA sila velika👏

  • Slugo jadni i bjedni , Njemačka se nesmi počešat po prknu a da prije nije pitala za dopuštenje od amera. Kad je amer reko nesmite pustit u pogon plinski tok 2 nije ga švabo smio pustiti. Što god je naopako u današnjem društvu ima korjene u americi. Vi samo nastavite veličati ameriku i sve radite kako ona naloži , biće vam sjajna budućnost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.