Amelu Tuki uručena diplomatska putovnica BiH – Jabuka.tv

Amelu Tuki uručena diplomatska putovnica BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uručila je diplomatsku putovnicu trofejnom bh. atletičaru Amelu Tuki.

Tuki je dodijeljena diplomatska putovnica da bi lakše putovao na brojna svjetska natjecanja i u najboljem svijetlu na sportskom planu predstavljao BiH. Diplomatska putovnica se dodjeljuje osobama za koje ministar vanjskih poslova smatra da je potrebno radi obavljanja poslova ili funkcije od interesa za BiH.

Kako je Turković kazala, Tukin angažman u vrhu svjetske atletike je najbolji način promocije Bosne i Hercegovine, zbog čega ovaj atletičar spada u kategoriju veleposlanika BiH najvišeg ranga.

Amel Tuka je osoba broj jedan iz sportskog svijeta. On je 1. listopada 2019. godine osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Osobno sam svjedočila tom uspjehu i navijala za njega. Svi veleposlanici zajedno ne mogu ostaviti takav dojam, kakav je ostavio Tuka. Svako srce je kucalo u znak njegove podrške i nadali se da će uspjeti ostvariti rezultat koji je za sve nas bio ponos. Srce nikada ne zakuca tako jako, kao kada se ostvaruju takvi rezultati za BiH, kazala je Turković.

Naglašava da je Tuka uzor za bh. djecu kojim putem treba ići, kako razvijati duh i tijelo te kako se treba boriti za svoju zemlju i postizati rezultate.

Tuka je naglasio da mu je dodjeljivanje diplomatske putovnice poseban trenutak jer od svoje zemlje dobiva nešto što je veoma vrijedno i što on izuzetno poštuje.

Gdje god idem sa sobom ponosno nosim ime Bosne i Hercegovine. Unikatni smo kao narod i trebamo biti ponosni. Nikada neću zaboraviti doček nakon povratka iz Katara. Nadam se da će iza mene biti još Amela, da generacijama koje dolaze bude lakši put do uspjeha. S prijateljima iz Katara želimo krenuti u unaprjeđenje atletike u BiH. Želimo obnoviti staze i stadione i pokrenuti školu trčanja, a to je i meni veliki vjetar u leđa da nastavim raditi dalje, izjavio je Tuka.

Kako je kazao, diplomatska putovnica će mu puno pomoći u svim sljedećim projektima, a potrudit će se da opravda ukazano povjerenje.

Kada su u pitanju raniji dobitnici diplomatskih putovnica Turković je kazala da, prema podacima kojima ona raspolaže, Igor Crnadak je uručio diplomatsku putovnicu najboljoj odbojkašici Europe u 2017. godini i reprezentativki Srbije Tijani Bošković, doktorici Snežani Gajić, humanitarnoj aktivistici Sari Petković i nogometašu Miralemu Pjaniću. Prethodno je Zlatko Lagumdžija u 2012. godini putovnicu uručio veleposlaniku UNICEF-a i nogometnom reprezentativcu BiH Edinu Džeki. Turković dodaje da je i prije tog razdoblja bilo uručenja diplomatskih putovnica, ali njihovi rokovi su istekli.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.