AMARILIS – biljka raskošnih cvjetova

Raskošni, krupni cvjetovi purpurne, narančaste, crvene i bijele boje te oni dvobojni čine ovu biljku iznimno privlačnom. A ljepota ovoga uistinu prekrasnog cvijeta skoro da se i ne može usporediti s cvjetovima ostalih ukrasnih biljaka. Naime, amarilisovi cvjetovi jednostavno dominiraju tijekom zime, u vrijeme kada nas napuste šarene latice različitih sobnih biljaka.

Ova lukovičasta sobna biljka, pravog naziva prugasti sunovrat, vitezova zvijezda ili zvanika, pripadnica je obitelji sunovrata, srodnih narcisa i visibaba. Sadi se u razdoblju od studenog do siječnja, i to tako što lukovicu do pola utisnemo u supstrat, pažljivo zalijemo te ostavimo na tamnom i toplom mjestu. A da bi se posađena lukovica što bolje ukorijenila, moramo voditi računa da optimalna temperatura u prostoriji iznosi od 20 – 25 ℃.

 

Osim toga, iznimno je važno da u toj fazi biljku ni u kojem slučaju obilno ne zalijevamo a sve kako ne bi došlo do pojave truljenja lukovica. Jer mnogi ljubitelji amarilisa, nerijetko iz neznanja, upravo kod zalijevanja koriste velike količine vode kojom čak prskaju i samu lukovicu. To je, dakako, pogrešno stoga što smo time našu novu sobnu biljku osudili na propadanje. A ukoliko poštujemo navedena pravila, za kratko vrijeme, iz sredine lukovice ubrzo će potjerati snažna cvjetna stabljika. Kada se to pak dogodi, lonac premještamo na svijetlo mjesto, i to postupno, kako bi biljci dali vremena da se što bolje adaptira tj. prilagodi.

Na svakoj od cvjetnih stabljika, kojih ponekad može biti i nekoliko razvit će se, obično u paru, od dva do šest veličanstvenih zvonastih cvjetova. Spomenimo i kako se dugi sabljasti listovi razvijaju tek u vrijeme cvjetanja biljke.
Međutim, tijekom cvatnje potrebno je biljku obilnije zalijevati, a svaka dva do tri tjedna i prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetajuće biljke. Prijeko potrebna vlažnost zraka osigurava se finim raspršivačima, a tijekom cjelokupnog vremena cvjetanja dobro je lonac s biljkom staviti na vlažne kamenčiće ili odgovarajući treset. Premjestimo li na samom početku cvjetanja biljku na hladnije mjesto duže vremena moći ćemo i uživati u njezinim raskošnim cvjetovima.

 

Što nakon cvatnje?

Nakon što biljka ocvate, potrebno ju je smjestiti na sunčano i prozračno mjesto iz razloga što će listovi, koji još uvijek rastu, opskrbiti lukovicu prijeko potrebnim hranjivima. A pravilno i adekvatno njegovane lukovice svake se godine povećavaju za 1-2 cm. Stoga nastavite sa zalijevanjem i prihranjivanjem biljke, a stabljiku s ocvalim cvjetovima odrežite na otprilike 20-tak cm visine.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može cvjetati i do 75 puta, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Od sredine svibnja amarilis možete slobodno staviti u vrt ili na terasu. U kolovozu prorijedite zalijevanje i prihranu, a od listopada pa do početka prosinca potpuno je i obustavite, a sve kako bi lukovica mogla mirovati. Ovako njegovana biljka bit će potkraj prosinca spremna za presađivanje, u nešto veću posudu sa svježom i hranjivima bogatom zemljom. Na ovaj način pravilno prihranjivana i uredno zalijevana biljka, koja je na vrijeme presađena u drugu posudu, dat će cvjetove kakve smo upravo željeli.

Veliki izbor različitih lukovica cvijeća potražite u svim agrocentrima Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)