Aluminijevo spašavanje podijelilo Vladu FBiH

Vlada Federacije nema interventna sredstva za spas Aluminija, jedan od prijedloga je da se uzme novac predviđen za gradnju infrastrukturnih projekata.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je Aluminiju rok do utorka da osigura financijska sredstva za električnu energiju. U protivnom, Aluminij će isključiti s prijenosne mreže, zbog 184 milijuna KM duga Elektroprivredi HZ HB. Dogodi li se to, oko 900 radnika Aluminija ostat će bez radnih mjesta.

S obzirom na to da Vlada Federacije BiH nema interventna sredstva koja bi mogla izdvojiti za plaćanje dugova posrnulom mostarskom Aluminiju, moguća je opcija da se uzme novac predviđen za gradnju infrastrukturnih projekata u Federaciji, točnije za ceste i autoputove, objavio je Dnevni avaz.

Radi se o sredstvima koja su uzeta od dobiti uspješnih državnih firmi poput BH Telecoma, Elektroprivrede BiH, BH Pošte, Auto-cesta FBiH… Novine dodaju kako je Vlada Federacije BiH samo od Elektroprivrede BiH prije nekoliko mjeseci uzela 61 milijun maraka akumulirane dobiti za gradnju ceste Žepče – Tuzla, a od BH Telecoma 38 milijuua KM za tunel Hranjen, piše Avaz.

To znači da pojedinci u Vladi namjeravaju narodnim parama isplatit Aluminijev dug za struju Elektroprivredi HZHB, kako ih Nezavisni operater NOS ne bi skinuo s elektroenergetske mreže, piše Avaz navodeći neslužbene informacije da je potrebno do pet milijuna maraka pomoći da se podmiri dio duga.

O tome bi trebalo i službeno biti govora na sjednici Vlade FBiH koja bi se u petak trebala održati u Sarajevu, a na kojoj će biti govora i mjerama spasa za Aluminij.

Avaz piše da sugovornici, ne navodeći koji, tvrde da je to jedini način da se pomogne rješavanju ove novonastale situacije jer Vlada druga sredstva nema, niti su planirana u rebalansu proračuna.

Pojedini ministri u Vladi o tome ne žele čuti, smatrajući da bi to bio pogrešan potez, piše Avaz.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.