Aluminij d.d. Mostar bit će prodan do kraja 2017.?

Aluminij Mostar

Vlasti u BiH su, nakon nekoliko mjeseci nagađanja, konačno objavile Pismo namjere koje je upućeno MMF-u i koje će umnogome odrediti živote građana BiH.

U Pismu namjere detaljno je navedeno i koje tvrtke vlasti kane prodati.

Vlada FBiH je Pismo namjere objavila 14. rujna a zbog predizborne kampanje i najave referenduma u RS-u, pismo je zaobišlo pozornost javnosti.

Na ukupno 32 stranice detaljno su obrazložene namjere vlasti BiH u oblasti ekonomske i socijalne politike, prodaje udjela u državnim poduzećima, smanjenju administracije…. Jasno je kako će Pismo namjere MMF-u utjecati više na živote običnih građana nego predstojeći izbori ili referendum u RS-u.

Kad je riječ o prodaji državnih poduzeća i državnog udjela u već privatiziranim poduzećima, najviše polemike izazivaju telekom operateri.

“U okviru ovog procesa Vlada Federacije će u konzultacijama sa Svjetskom bankom i/ili EBRD-om, završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti za BH Telecom i HT Mostar do kraja listopada 2016. godine (strukturalna odrednica) i razgovarat će o mogućnostima i modalitetima povećanja profitabilnosti ovih poduzeća kroz unaprjeđenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica”, navodi se u Pismu namjere, a prenosi klix.ba.

HT Eronet je u polugodišnjem izvještaju za 2016. godinu iskazao gubitak od 1,1 milijun KM i to je prvi put da jedan od tri dominantna telekom operatera posluje s gubitkom. Treba napomenuti kako će drugi dio godine biti i teži jer su na snagu stupile odluke RAK-a o nižim cijenama telekomunikacijskih usluga.

U Pismu namjere nije detaljnije pojašnjavano što Vlada FBiH podrazumijeva pod “unaprjeđenjem korporativnog upravljanja” kao ni koliko dionica bi eventualno moglo biti prodano. Da Vlada FBiH itekako razmatra što poduzeti s telekom operaterima potvrdio je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić rekavši kako bi se telekom operateri mogli zadužiti kako bi bila finansirana izgradnja brzih cesta u FBiH. Vlada FBiH je već prodala manjinski udio u Fabrici duhana Sarajevo koja je ranije privatizirana, a isto će se dogoditi i Sarajevoosiguranju. Vlada FBiH je MMF-u obećala kako će prodati i udjel u Bosnalijeku.

Aluminij Mostar trebao bi biti restrukturiran i prodan do kraja ožujka 2017. Energoinvest i Energopetrol će također proći kroz mjere rekonstruiranja te biti prodani do kraja prosinca 2017.

“U skladu s planom Agencije za privatizaciju Federacije BiH pristupit ćemo rješavanju statusa preostalih poduzeća u državnom vlasništvu i javnih poduzeća, bilo putem restrukturiranja i eventualne privatizacije održivih poduzeća, ili stečaja/likvidacije onih koja se ocijene kao neodrživa”, navodi se u Pismu namjere.

Vlade dvaju entiteta će, uz pomoć Svjetske banke, usvojiti planove restrukturiranja željeznica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a Vlada Federacije BiH tijekom 2017. godine usvojit će i plan restrukturiranja javnih poduzeća u sektoru električne energije i plina i rudnika uglja. Planovi restrukturiranja zasnivat će se na povećanoj učinkovitosti, uštedi troškova te tarifnim razinama koje su dovoljne da osiguraju puni povrat troškova i održiv rad na komercijalnoj osnovi. Da li “promjena tarifnih modela” kako bi poslovanje bilo komercijalno znači i povećanje cijene struje, ostaje vidjeti.

I samo Pismo namjere pokazalo je kako Federacija u ovom trenutku još uvijek ima značajne udjele koje može prodati dok je RS uglavnom sve što se moglo prodati ranije i prodala.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Znači dobiješ kredit od MMF-da,pod jako visoim kamatama i onda im moraš još obećati da ćeš im prodati tvrtku poput Aluminija i HT-ma. Što nam rade ovi političar,rasprodaše sve i pokradoše sve.Prodajite ćaćovino a to što je narod godinama stvarao ostavite narodu.Ovo je istina o pomoći MMF-da i pravoj njihovoj namjeri,Zaduži i uzmi onda sve što vrijedi u BiH-ni po cjeni koju sam odrediš. LOPOVI.

 • Jadni eronet u gubitku !!!Pa dasta ce !??,kad sy nazadivali u nj glava kolilo je moglo stati,,,a kako posluje VLADA!? 30% ih sugurno neradi nista produktivno,,zatraj kyci zgubidane pa ce radit oni sto ostanu,,,a tko zna i oce li !?A ja otkad znam za se vlada ne radi ,,,rade zgrade vlade,otvorene su vjerpvatno !!!

 • Treba javnost znat ko potpisuje sve prodaje iz Sarajeva i Mostara .
  Sramota sto se suti i dopusta unistavanje i prodaja nije narod lud .

 • Čudno što sve ovaj MMF-nd traži,reviziju branitelja,ukidanje njihovih prava,mirovina,civilni invalida,rasprodaju državni kompanija,firmi koje vrijede i to dogovaraju kao sa našim političarima,,LOPOVIMA,,.Tužno i jadno političari se zadužuju kod MMF-da ,pokradu te pare,novac i onda potpišu da će im ispuniti sve njihove zahtjeve. Čoviću,Bakire,Dodik,Zvizdiću itd.prodaji te ćačovinu,babovinu,kani te se onog što još u državi vrijedi.Sve ste uništili,opljačkali i sada nam prodajte Aluminij,Pošte,Elektroprivredu,šume,rudnike,vodu i što nam ostaje lešinari jedni.Čoviću prodaj Soko,nemaš što prodati kad je pokraden.Ovim političarima se treba suditi za veleizdaju svog naroda,opljačkaše i rasprodaše sve što vrijedi. Nama pričaju jedan dan o EU-ji drugi dan o ratu,Bože sačuvaj.,,sotona,,..

  • Apsolutno se slažem sa ovim komentarom i ujedno poruka ovim što prodaju,prodajte i privatizirajte ono što ste vi stvorili i napravili,a okanite se onog što nije vaše opećete se po prstima,a možda i po glavi.

 • Politicari izmisljaju. Lazu nemora se nista samo umrit .
  Dizu silne kredite kad odu iz vlasti ostaje narodu hipoteka i praunucima ….
  Mirkecov video stavit na sve portale jedino ono istinito i posteno receno .
  Imate na portalu Rasno svaka cast.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.