Aluminij će morati isplatiti obeštećenje radnicima prije privatizacije

Mostarski Aluminij koji je obuhvaćen Planom privatizacije za 2015. godinu morat će prije privatizacije riješiti obaveze prema obeštećenim radnicima.

Prošle godine Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Komisije za utvrđivanje zaposlenika koji su bili na listi Aluminija 31. prosinca 1991. godine.

Tim povodom Vlada FBiH je zadužila Upravu Aluminija da do 31. prosinca 2014. godine isplate obeštećenja bivšim radnicima koji nigdje nisu zasnivali radni odnos, dok je za obeštećenje ostalih radnika, u skladu sa Sporazumom sa Vladom FBiH taj rok 31. prosinca 2015. godine.

Dogovor je bio da obeštećenje prvo bude isplaćeno za 231 bivšeg radnika koji nisu zasnovali radni odnos, u iznosu od blizu 1.933.000 KM, dok će za preostalih 1.400 radnika obeštećenje biti isplaćeno u iznosu od oko 12 milijuna maraka iduće godine.

Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić kazao je za Klix.ba da će se prije privatizacije morati riješiti obaveze Aluminija prema radnicima koji su u tijeku i poslije rata oštećeni.

“Postoji sporazum između Vlade Federacije BiH i Aluminija koji predviđa da se uveže određeni radni staž određenom broju radnika. Prije prodaje državnog kapitala, bez obzira na to kada i kako išao, to će se morati završiti”, kazao je Fazlić.

(www.klix.ba)

Komentiraj: