Alkohol i promet: Rekorder vozio s 5,18 promila, kazne prijete i pijanim pješacima

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, policija je u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine iz prometa isključila 10.737 vozača, a u tijeku je akcija pojačane kontrole prometa, s naglaskom upravo na kontrolu brzine i prisustva alkohola u organizmu, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz MUP-a RS,

Najpijaniji vozač bio je s područja PU Prijedor, a vozio je s 5,18 promila alkohola, a iza njega je vozač s područja PU Doboj s 3,44 promila.

Novčana kazna kreće se od 50 pa do 5.000 KM za vozača ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata, kod kojih se utvrdi prisustvo alkohola u krvi, a kazna ovisi o tome koliko ima promila te je li je pod utjecajem alkohola izazvana prometna nezgoda.

Tako je na primjer članom 234a Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH propisana novčana kazna od 400 do 1.000 KM za vozača ili instruktora vožnje dok praktično osposobljava kandidata kod kojih se utvrdi preko 1,5 promila alkohola ili ako odbiju alkotestiranje.

Pored novčane kazne, zakon propisuje zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda, a ako je zbog upravljanja pod utjecajem alkohola izazvana prometna nezgoda, propisana novčana kazna je od 1.000 do 5.000 KM i izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od šest mjeseci, precizirali su iz MUP-a RS.

Ističu da je, prema članu 236, propisana kazna od 50 do 250 KM za vozača ili instruktora kod kojega se utvrdi količina alkohola u krvi preko 0,3 g/kg do 0,8 g/kg, pri izazivanju nezgode kazna je od 1.000 do 5.000 KM i izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Novčane kazne odnose se i na bicikliste, dok se zaštitne mjere i kazneni bodovi određuju vozaču vozila.

Što se tiče pješaka, kako navode iz MUP-a, za pješake koji se kreće po kolniku pod utjecajem alkohola više od 0,8 g/kg, propisana je kazna od 100 do 300 KM.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nezgoda s najtežim posljedicama. Utječe na smanjenje pažnje i sklonost sudionika u prometu da ignorira prometne propise i time sebe i druge sudionike u prometu dovodi u opasnost od prometnih nezgoda, navode iz MUP-a RS.

Napominju da se trenutno na području Republike Srpske provodi akcija pojačane kontrole prometa, s naglaskom na kontrolu brzine kretanja i prisustva alkohola u organizmu.

Apeliramo na građane da savjesno i odgovorno sudjeluju u prometu, da se pridržavaju zakonskih propisa i uvjeta na putu te da se suzdržavaju od konzumiranja alkohola prije i za vrijeme sudjelovanja u prometu, dodaju iz MUP-a RS.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.