Al Pacino slavi 81. rođendan: Posuđivao novac za autobusnu kartu, a sada dobije honorar od 9 milijuna dolara

Iako u nedjelju puni 81. rođendan filmska ikona Al Pacino i sada za glavnu ulogu dobije bez problema honorar od devet milijuna dolara. Ipak njegov put do vrhunskog glumca bio je sasvim neobičan.

Rođen je 1940. u obitelji Salvatorea i Rose Pacino kao Alfredo James “Al” Pacino. Imao je dvije godine kad su mu se razveli roditelji, pa se s majkom preselio njezinim roditeljima. Pacinovi baka Kate i djed James Gerardi stanovali su u Južnom Bronxu u New Yorku, nimalo privlačnom kvartu u kojem su tih godina uglavnom živjeli doseljenici u Ameriku.

I oni su tamo stigli iz Italije početkom 20. stoljeća, iz sicilijanskog gradića Corleone, što će Pacinu kasnije umnogome pomoći da odigra jednu od svojih najboljih uloga u životu.

No, mali “Sonny” kako su ga zvali, već je u osnovnoj školi morao savladati vještine preživljavanja na ulici, pa ga mnogi pamte po kavgama i tučnjavama. Inteligentan, ali nikad motiviran školom, utjehu i ispunjenje pronašao je u glumi. Dva je puta bio izbačen iz škole i prekinuo je srednjoškolsko obrazovanje sa 16. Vršnjaci ga pamte i kao odličnog igrača baseballa.

Dvije najvažnije figure u životu bili su mu upravo majka Rose i djed James, a živio je za dan u tjednu kad bi ga majka vodila u kino. Već tad je odlično pamtio replike iz filmova i interpretirao ih bez problema, ali kad je rekao majci da želi postati glumac ona nije za to htjela ni čuti. Prgave naravi, Pacino je otišao od kuće i počeo raditi sve i svašta da bi preživio – i postao glumac.

Tako je radio i kao dostavljač, kondukter u autobusu, kućepazitelj i poštar.

Sa 16 je upisao prestižnu školu za scenske umjetnosti na Manhattanu, ali već nakon godinu dana je odustao. Preselio se u Greenwich Village i počeo nastupati u off Broadwayu, ali je tek s 26 uspio ući u čuvenu glumačku školu Lee Strasberga iz koje su izlazile sve buduće filmske zvijezde. Nažalost, tada se više nije mogao pohvaliti svojim najdražima – ni majci ni djedu – jer su oboje umrli u razmaku od godinu dana kad je Pacino navršio 22 godine.

Bio sam toliko siromašan da sam nekad morao posuditi novac za autobusnu kartu da bih stigao na neku audiciju, rekao je jednom. No, ubrzo je pokazao svoj raskošni glumački talent i dobio nagradu Tony za brodvejsku ulogu u predstavi “Nosi li tigar kravatu?”.

Također, za ulogu u filmu “Panika u parku igala” u kojem je igrao ovisnika o heroinu, dobio je 1969. odlične kritike i zahvaljujući toj ulozi, ubrzo je dobio poziv od redatelja Francisa Forda Coppole koji je okupljao ekipu za film “Kum”.

Film će dobiti još dva nastavka, a Pacino je glumio Michaela Corleonea, čiji je otac Vito doselio u Sjedinjene Države iz malog sicilijanskog gradića Corleonea. Coppola će u filmu iskoristiti nekoliko detalja iz stvarnog Pacinovog života, pa je tako jednom od braće Corleone dao ime “Sonny” što je Pacinov nadimak, a drugi će se zvati Fredo prema Pacinovom krsnom imenu Alfredo.

Odmah nakon prvog nastavka Pacino je dobio i prvu nominaciju za Oscara i to za sporednu ulogu. Od tada postaje nezaobilazno ime na A-listi holivudskih glumaca. Inače, za ovu ulogu konkurirali su i Robert Redford i Jack Nicholson, ali se Coppola odlučio Pacina koji je opravdao njegovo povjerenje.

Nakon toga nastavio je s mnogim hvaljenim filmovima, poput “Serpico” i “Pasje popodne”, a jedini promašaj bio je film “Revolucija” iz 1985. No, već 1989. vratio se u velikom stilu uz Ellen Barkin u filmu “More ljubavi”, u kojem je igrao njujorškog detektiva Franka Kellera.

Vratio se filmovima s mafijaškom tematikom u trileru “Donnie Brasco” i 1999. u filmu “Probuđena savjest”,  istinitoj priči o zakulisnim igrama u duhanskoj industriji.

Pacino je jedan od najpoznatijih holivudskih neženja, ali je poznato da je mutio s nekoliko poznatih glumica, a iz dvije veze ima i troje djece. Tijekom snimanja “Kuma III” bio je u vezi s Diane Keaton, a nakon veze s Jane Tarrant kasnih 80-ih dobio je 1989. kćer Julie.

Nikad se nisam vjenčao, ali tako mi se sviđa. Možda ću se jednog dana oženiti, ali zapravo nisam do sad mislio da sam dovoljno blizak s nekom ženom da bih s njom proveo ostatak života, rekao je dok je bio u vezi s glumicom Beverly D’Angelo, između 1997. i 2003. S njom je dobio i blizance – sina Antona Jamesa i kćer Oliviju. Najduže je izdržao s Lucile Polak, s kojom je bio od 2008. do 2018. godine.

Iako je imao razne faze u životu, nikad nije koristio teške droge, a priznao je da je znao pušiti marihuanu. Talijanskih korijena, bio je nekoć pravi hedonist, pa je volio popiti, a bio je neumjeren u pušenju i znao je izdimiti i po dvije kutije cigareta na dan. Ostavio je duhan 1994., a danas kaže da tu i tamo puši biljne cigarete – ma što god to značilo, pišu 24 sata.

I, poznato je da je već 60-ak godina bliski prijatelj s Robertom De Nirom, iako su samo nekoliko puta igrali u istim filmovima. Prvi put u “Kumu”, a nedavno smo ih gledali i u “Ircu”.

To je sigurno prijateljstvo do kraja života, uvjeren je Pacino koji je tijekom karijere osam puta bio nominiran za Oscara, a osvojio ga je 1992. godine za ulogu u filmu “Miris žene”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.