Ako županije ne izmire dugove prema Studentskom domu mogući prosvjedi – Jabuka.tv

Ako županije ne izmire dugove prema Studentskom domu mogući prosvjedi

Zajednica studentskih centara FBiH upozorila je na sastanku u Sarajevu na teške uvjete u kojima rade studentski centri u Federaciji BiH te da bi, u slučaju neizmirivanja obaveza koje prema njima imaju sudionici u financiranju smještaja i prehrane studenata, moglo doći u pitanje pružanje usluga u novoj akademskoj godini.

Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je na press konferenciji tim povodom da je izmirivanje obaveza potpisnika Ugovora o subvencioniranju na ime smještaja i prehrane studenata za prethodni period glavni problem s kojim se suočava taj ali i ostali studentski centri u Federaciji BiH te ističe da je time uvjetovano i izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima.

Kaže da su upućena pisma svim sudionicima u sufinanciranju koji obaveze ne izmiruju redovno. Ipak, osim djelomično ZDK-a i TK-a nije bilo naznaka za rješavanje tog problema koji bi značio i nesmetano pružanje usluga za studente u domovima.

”Trenutna dugovanja prema Studentskom centru u Sarajevu su 1.240.000 KM, isto toliko mi dugujemo dobavljačima. Trenutno nemamo plina zbog dugovanja. Imamo mi dugovanja i za druge energente, namirnice, plaće radnicima jer sudionici u sufinanciranju ne izmiruju svoje obaveze za usluge koje smo izvršili, a pritom se morali zadužiti kod dobavljača”, kazao je Kadrić.

Naglasio je da bi svi problemi mogli biti riješeni donošenjem jedinstvenog zakona o studentskom standardu u FBiH, te da je zatraženo da se Federalna vlada i Parlament pozabave izradom i donošenjem tog zakona.

”To je jedino moguće rješenje i izlaz iz trenutne situacije, a ne zahtijeva dodatni novac. Taj novac imamo na raznim nivoima, samo ga treba sakupiti na jedno mjesto i planski koristiti”, kazao je.

Predsjednik Udruženja studenata SC Sarajevo Armin Milak i njegov kolega iz Zenice Hazim Mujić kažu da studenti polako gube strpljenje te da je “maćehinski odnos društvene zajednice prema toj populaciji ove godine kulminirao”.

”U ime svih korisnika usluga studentskog centra Sarajevo i svih studenata koji koriste iste usluge studentskih centara u FBiH skidam odgovornost za nesagledive posljedice koje mogu nastati narednih dana ako nositelji županijskih vlasti ne iskažu barem minimum razumijevanja i političke volje te izmire obaveze”, kaže Milak.

Direktor Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru Dragan Mikulić ponovio je da su vlade svih županija obaviještene o izmirivanju obaveza te u ime studenata izrazio spremnost za odazivanje prosvjedima u slučaju da te obaveze ne budu izmirene do početka akademske godine.

”Imaju još dovoljno vremena, to nije veliki iznos i mogu izmiriti dugovanja”, kazao je i precizira da dugovanja prema tom centru iznose oko 400.000 KM.

Tajnik resornog federalnog ministarstva Adnan Zeković istaknuo je koordinirajuću ulogu tog ministarstva u oblasti studentskog standarda.

Dodao je da to ministarstvo izmiruju obavezu preuzetu protokolom o sufinanciranju smještaja i prehrane u domovima studenata iz Posavskog, Hercegbosanskog, Goražda i RS-a.

Studenti koji su smješteni u studentskim centrima u FBiH uglavnom su iz obitelji slabijeg imovinskog stanja te će, kako je istaknuto danas, za većinu njih biti upitan nastavak školovanja ako nosioci vlasti ne budu imali razumijevanja za navedene probleme.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.