Ako županije ne izmire dugovanja, studenti će smještaj u SC Mostar plaćati 345 KM!

Studentski centar Mostar krajem srpnja objavio je listu studenata starijih godina koji su zadovoljili kriterije Natječaja za prijem na smještaj i ishranu za akademsku 2015./2016. godinu dok natječaj za brucoše slijedi od 1. do 15. rujna 2015. godine.

Loše financijsko stanje uzrokovano dugovanjima županija iz kojih dolaze studenti, a na koje je uprava Centra apelirala posljednjih mjeseci i dalje traje. Kako doznaje portal Pogled.ba, dugovanja velikim dijelom još uvijek nisu izmirena unatoč molbama i pozivima od strane Centra prema županijama.

”Iscrpili smo svaku metodu molbe i traženja izmirenja dugova. Ne možemo dopustiti da zbog nemara određenih županija studenti izgube pravo na smještaj u Studentskom centru, ali nažalost sve ide u tom smjeru” kazao je Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Mostar.

Mikulić ističe kako je na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća donesen zaključak o izmirenju duga županija prema Studentskom centru koji kaže slijedeće: studenti županija koje svoja dugovanja do 1. rujna.2015. godine ne svedu na 60 dana plaćat će punu ekonomsku cijenu smještaja i ishrane u iznosu od 345,00 KM u akademskoj 2015./2016.godini, a studenti županija koje svoja dugovanja do 1. rujna. 2015. godine svedu na 60 dana plaćat će subvencioniranu cijenu smještaja i ishrane u iznosu od 156,00 KM.

”Proteklih godina činili smo sve da studente sačuvamo i ne stavljamo na njih teret dugovanja njihovih županija, ali ovako dalje ne ide. Netko mora preuzeti odgovornost jer mi nećemo dopustiti propast Centra niti slanje studenata na ulicu. Oni su svojim trudom i radom zaslužili mjesto u domu i to im nitko nema pravo oduzeti.” riječi su Dragana Mikulića koji još jednom poziva sve županije da izmire dugovanja ili ih barem svedu u prihvatljive okvire kako bi studenti nesmetano mogli ući u novu akademsku godinu.

(Pogled.ba)

23 komentara

 • Nije bas ni jeftino stanovanje, za toliko novca se moze naci i privatno. Istina plus rezije, a hrana u domu cesto nije jestiva. Kako mi se cini da nasa zupanija nije ni potpisala subvencioniranje za taj dom, tako da uzalud vam trud sviraci.

 • Bože sačuvaj jada ovoga, čuj 345km 😀 Ako ne izmire dugove, treba čekat ispred svake županije i kamenovati im auta, ali za to bi imali novaca. Nisu džabe onoliko debeli koliko jesi. Živio Čolić, živila janjetina, živio Miro Kraljević, živio HDZ! 😀

 • ZHŽ-ju ovo ne zanima.Djeca gazda i političara ili studiraju negdje vani ili na privatnim fakultezima.Privatni fakultet je i medicinski u Mostaru jer tu upadaju samo privilegirani,bez obzira na ocjene.Tu su djeca naših doktora,političara i lokalni moćnika.Sve se odvija pod budnim okom gosp.Dr.Monike Tomić,dekanice,zastupnice,privatnice i doktorice u KBC-Mostar,naravno i presjednice komisije u Grudama.Svaka čast kad sve ovo stigne i uredno to naplaćuje.Usput mala joj upala na besplatan studi medicine,čuda i to na fakultet gdje je mama dekanica,mali samo što nije zavr.za doktora,a gimnaziju završi jedva.Doduše otac joj je bivši prosvjetni radnik, branitelj i teški invalid domovinskog rata.Bravo,pošteno i Nedeljom u prve klupe u crkvi,još i pobožna.Ovo je jedan dio od primjera u našem društvu i okruženju.O čemu pričati,tužno i žalosno.

  • A čuj možda na medicinski fakultet upadaju oni koji imaju debelu vezu, možda, ali upadaju sigurno i oni koji dušu ispuste u knjigama, od učenja. Toliko medicinara poznajem a da nemaju nikakvu vezu i nikakve pozicije u ovom našem podneblju pa su ipak uspjeli upisati i mnogi i završiti medicinski fakultet.
   Ne bi se nitko volio naći u rukama doktora koji je to postao vzom. Ali i njem će odsvirati nekada kad se nađe na sudu zbog nepropisnog ponašanja i liječenja. 🙂

 • Vrijeme je da se javno iznese i par cinjenica o studentskom domu u Mostaru. Bez veze ne treba predavat papire bez obzira na ocjene, mnogi su studenti upali, a gotovo ništa nisu položili, naravno ispred odličnih studenata koji nemaju “vezu”. Zatim se uprava doma ponaša kao da je dom njihovo privatno vlasništvo, hrana u domu je očajna, navodno se jedno vrijeme salmonela pojavila u menzi, te je nekolicina nesretnih studenata zavrsila u bolnici. Također, tu su i pretrpane sobe od 6 kvadrata u kojima boravi najmanje 3 studenta. Ovako “uređen” studentski dom je precijenjen, te je upitno koliko zaista vrijedi…

  • Evo da se ja javim kao primjer koji je upao bez ikakve veze, sa vrlo dobrim i odličnim ocjenama, sa dovoljno prikupljenih bodova koji su potrebni. Ima nas i takvih nije sve tako crno. 🙂

   • lako je upasti ako ides na recimo “lakse fakultete” di ti je glavni cilj nabiti prosjek, dok nekome ko je s medicine,farmacije,matematike,strojarstva,fizike najveci cilj samo da je predmet polozen.

 • Vrijeme je da se javno iznese i par cinjenica o studentskom domu u Mostaru. Bez veze ne treba predavat papire bez obzira na ocjene, mnogi su studenti upali, a gotovo ništa nisu položili, naravno ispred odličnih studenata koji nemaju “vezu”. Zatim se uprava doma ponaša kao da je dom njihovo privatno vlasništvo, hrana u domu je očajna, navodno se jedno vrijeme salmonela pojavila u menzi, te je nekolicina nesretnih studenata zavrsila u bolnici. Također, tu su i pretrpane sobe od 6 kvadrata u kojima boravi najmanje 3 studenta. Ovako “uređen” studentski dom je precijenjen, te je upitno koliko zaista vrijedi…!!

  • Ispravila bih, najviše 3 a rijetko 4 osobe, a standardne sobe su uvije bile sa 2 cimera.
   Hrana nije tako kritična kako govore, uskusna je i jestiva. Za salmonelu prvi put čujem ali može se dogoditi, u svakom slučaju slažem se da je bolje u stanu nego u domu. Za ovu cijenu od 345 km, može se naći pristojan stan sa 2 cimera i dati samo polovicu te cijene za to. A još može uzeti bonove da se hrani u menzi ako mu je želja.

   • Vidi se da nemas pojma sto se događa u domu. Ne postoje sobe sa 2 cimera, bonovi se vec neko vrijeme ne koriste, vec su x-ice, a hrana je katastrofa. Ako ne znas nemoj ni komentirati. Pozdrav…

 • Sramota za ove tu 3 Županijie, od Neuma do Kupresa, Hercegovačkoneretvansku,Zapadnohercegovacku i Hercegbosansku županiju, ako neizdvajaju za studentski dom i Sveučilište u Mostaru, jer je 60% studenata tu iz ovih 10tak naših mjesta. A i za ostale dvije većinske hrvatske županije,srednjobosansku i posavsku, jer je to jedino javno Sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH.

  • ne dajte im ništa! moj brat i sestra su studirala i nisu imali nikakvu privilegiju, nego su sve do zadnje marke platili sami. a tada je županija sve uplaćivala

 • Istina, nasim studentima nije ni daleko pa im i ne treba dom. Ako vec vlada treba uplatiti onda to treba za nase sveuciliste, a dom je ionako privatno vlasnistvo direktora i par ljudi oko njega. Neka ga onda sami i financiraju.

  • Možda nisi primjetila ali i Posušje i grude su u našoj županiji. Zamisli da živiš u u nekom selu iza posušja i da ti je do Mostara 70 kilometara i da imaš troje djece ja bi te pitao.
   Bitno je da se ima za klubove i da se izvuče štogod para u privatne džepove i službena auta. Jebesh studente i znanje ionako se može kupiti jer za to “Nikad nije kasno”. Tko ima imalo soli u galvi neka bježi dok ne bude kasno. Ovdje će na kraju ostati samo budale, neradnici, lopovi i poneka kurva.

 • Kao studentica koja je stanovala i u domu i u stanu mogu reći da je ovolika cifra prevelika. U domu si cimer sa jednom ili dvije osobe, to možeš i u stanu. Pristojan stan se može naći podijeliti troškove i opet će biti jeftinije nego ova puna cifra koju traže. A istina je da je stan puno ljepša opcija, u studentskom je skučeno i nije baš tako sjajno kako znaju prikazati!
  Sramota je da jadni studenti ispaštaju zbog pohlepnih političara! Sramota među kakvim ljudima živimo!

 • Zna se , vazno je da lazni invalidi dobiju invalidninu ta sto ce nam studenti i onako poslje zavrsetka studija idu na zapad. Zasto ih onda skolovati,

Komentiraj: