Ako se nastave minusi u BiH, bit će proglašeno izvanredno stanje!

Tek sredinom mjeseca očekuje se nešto toplije vrijeme, praćeno kišom i susnježicom, kaže Majstorović.  

Val zahladnjenja, praćen minusima i do 26 stupnjeva, nastavit će se i sljedećih dana, potvrđeno je jučer Dnevnom avazu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Istovremeno, prema prognozama Yahoo Weathera, sljedećih dana BiH očekuju obilne snježne padavine.

Sokolac najhladniji  

Najhladniji grad u BiH i jučer je bio Sokolac s izmjerena -24 stupnjeva.

U Sarajevu je ponovo bilo -14 stupnjeva, s tim da nas, prema riječima Branka Majstorovića, federalnog meteorologa, i dalje očekuje veoma prohladno vrijeme.

– U Sarajevu će sljedećih dana, istina, biti malo toplije, s minusima do 12 stupnjeva, ali generalno gledajući, u cijeloj FBiH očekuje nas još najmanje deset dana praćenih velikim minusima – kaže Majstorović.

Tek sredinom mjeseca očekuje se nešto toplije vrijeme, praćeno kišom i susnježicom, dodaje on.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da još nema razloga za eventualno proglašenje izvanrednih mjera uzrokovanih enormnim minusima, naglašavajući da temperature ne odstupaju od godišnjeg prosjeka.

– Mi ćemo već sutra (danas, op. a.) objaviti upute i preporuke na našoj web-stranici kako bi se građanima sugeriralo, pogotovo rizičnim kategorijama stanovništva, da ne izlaze vani ako ne moraju – kaže dr. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 Važno se utopliti  

Ako bi se, naglasila je ona, temperature u sljedećim danima počele naglo spuštati, u suradnji s ostalim institucijama bile bi proglašene i izvanredne mjere.

– Vrlo je važno da građani izbjegavaju konzumirati alkohol, kofein te da se odijevaju toplije – dodala je ona.

Iz Udruženja za razvoj društva “Kap” zatražili su od općinskih i županijskih vlasti u BiH da hitno iznađu privremeni smještaj za beskućnike i osobe koje nemaju osiguran smještaj.

Kada su u pitanju Europa i svijet, i dalje je najdramatičnije u istočnom dijelu, a hladnoće su u posljednja 24 sata odnijele još 29 ljudskih života u Ukrajini, Bugarskoj i Rumunjskoj, javile su jučer Agencije. Zanimljivo je da je nevrijeme praćeno snijegom jučer pogodilo i Tursku. U Japanu su neki dijelovi zemlje zatrpani s više od tri metra snijega.

Izvanredno u općini Istočni Stari Grad  

Izvanredno stanje elementarnih nepogoda zbog velikih snježnih padavina i nanosa i dalje vlada u općini Istočni Stari Grad. Načelnik Bojo Gašanović rekao je jučer za “Avaz” da su sve službe u toj općini u pripravnosti, jer očekuju nove padavine i snijeg visine do 50 centimetara.

Paketi s hranom  

Helikopterski servis Republike Srpske dostavio je jučer 12 paketa s hranom i higijenskim materijalom u sela ugrožena snijegom na Han-Kramu i Mrkaljima na području općine Han-Pijesak. (Dnevni avaz)

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.