Ako primijetite ove simptome, vjerojatno pretjerujete s unosom vitamina D

Sve više ljudi postaje svjesno važnosti unosa vitamina i minerala koji su nam potrebni za pravilno funkcioniranje tijela i cjelokupno zdravlje, a uzimanje suplemenata je zgodan način da se nadomjeste važne tvari koje se ne uspiju unijeti prehranom.

Međutim, unos prekomjernih količina nekih inače potrebnih tvari može također dovesti do problema.

Ovo su neki od njih koje uzrokuje prekomjerna konzumacija vitamina D, prema dr. Zhaoping Liju sa Sveučilišta u Kaliforniji:

Uvijek ste žedni i često mokrite

Vitamin D pomaže regulirati tjelesnu apsorpciju kalcija, rekao je Li, ali uzimanje previše vitamina D može uzrokovati hiperkalcemiju ili pretjeranu količinu kalcija u krvi. Bubrezi rade jače kako bi filtrirali kalcij, uzrokujući pretjeranu žeđ i učestalo mokrenje, prema klinici Mayo.

Zbunjeni ste

Drugi simptomi hiperkalcemije mogu biti nespecifični i mogu uključivati zbunjenost, depresiju i umor. Prema jednoj studiji iz 2021., 64-godišnji muškarac slučajno je uzimao više od 300 puta veću količinu od preporučene dnevne doze vitamina D (preporuka je 5 µg dnevno).

U Hitnu je došao potpuno dezorijentiran i nije mogao dati detaljnu anamnezu. Bio je uznemiren i zbunjen prvih 10 dana hospitalizacije, kako piše Insider.

Imate bolove u mišićima i grčeve

Bolovi u mišićima, slabost, grčevi i trzaji mogu biti posljedica hiperkalcemije, prema klinici Cleveland.

Sve više padate

Villamor je rekao da uzimanje previše vitamina D može povećati rizik od kalcifikacija mekih tkiva ili krvnih žila, pri čemu nakupljanje kalcija uzrokuje stvrdnjavanje dijelova tijela, što dovodi do boli i manje fleksibilnosti tijela.

Imate zatvor, mučninu ili povraćate

Li je rekao da su gastrointestinalni problemi uobičajen pokazatelj da možda uzimate previše vitamina D. Problemi uključuju mučninu, povraćanje, zatvor i dehidraciju.

Vaše tijelo se pokušava riješiti apsorbiranog kalcija. To su glavni problemi toksičnosti uslijed pretjerivanja s vitaminom D – čak i ako nije tako loša kao pretjerivanje vitaminom A – kad uzmete veliku količinu u čistim oblicima, morate se brinuti kako djeluje na tijelo, objasnio je.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.