Ako novi soj koronavirusa dođe u BiH, trenutni PCR testovi ne mogu ga otkriti – Jabuka.tv

Ako novi soj koronavirusa dođe u BiH, trenutni PCR testovi ne mogu ga otkriti

Novi soj koronavirusa širi se europskim zemljama.

A, ukoliko se dogodi da dođe do Bosne i Hercegovine, teško da bi saznali.

Da bi utvrdili je li u pitanju varijantni ili ne, morali bi raditi sekvenciranje. Mi to na Veterinarskom fakultetu možemo raditi, ali u ovom trenutku nitko nije zainteresiran za takvo nešto. Međutim, ono što je ključno istaknuti, mjere se ne bi promijenile ukoliko bismo utvrdili njegovo prisustvo. Ono što ciljamo našim PCR testovima su mete koje nisu zahvaćene promjenama koje nalazimo kod ovog varijantnog soja, kazao je za Dnevni avaz šef laboratorija i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Virusni genom

Kako pojašnjava, svi PCR testovi koji se temelje na dokazu S-dijela virusnog genoma, dakle, koji kodira S protein, mogu biti kompromitirani kod mutiranog soja.

Međutim, većina PCR testova koje koristimo u BiH, makar koliko je meni poznato, temelje se na drugim genima. To su najčešće “RdRP”, “N” i “E” geni. A ni jedan od njih nije odgovoran za sintezu “S proteina”, kod kojeg je ustvari došlo do mutacije. Tako da s te strane možemo biti mirni. S druge strane, čak i da utvrdimo novi mutirani soj, mjere bi ostale iste koje trenutno imamo, jer su svugdje u svijetu takve, ističe prof. dr. Goletić.

prof. dr. Teufik Goletić

Navodi da, ono što se zna o novom soju koronavirusa, jeste da je nešto lakše prenosiviji, ali što se tiče njegovog učinka u smislu određivanja težine bolesti, tu nema nikakvih posebnih izmjena.

Točna potvrda moguća jedino sekvenciranjem

U ovom trenutku mi to možemo raditi, ali koliko je meni poznato, nitko to ne radi. Zato što trenutno na tržištu nema raspoloživih komercijalnih PCR testova kojima se utvrđuje novi mutirani varijantni sloj. Ne samo kod nas, nema ni u Europi. Mi zaista u tom kontekstu testova koje radimo pratimo Europu i svijet. Iako nismo na gubitku, bilo bi jako bitno da znamo ima li tog virusa kod nas ili ne, kazao je prof. dr. Goletić za Avaz.

Objasnio je da je kod mutiranog virusa S gen taj koji je promijenjen.

Ako bi taj ”S gen” bio negativan, a ovi standardni, koje inače koristimo, RdRP, N ili E gen pozitivni, onda bi mogli zaključiti da je riječ o varijantnom sloju. Ali konačnu potvrdu mogli bi dobiti jedino sekvenciranjem. Mi radimo to na Veterini, onda kada za to postoji potreba, a trenutno izgleda da ne postoji, zaključuje Goletić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.