Akcija X: Odbijen prijedlog kućnog pritvora, zabranjeno napuštanje zemlje

Vijeće Suda BiH je odlučujući u ponovnom postupku u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog Gorana Nižića zvanog Arafat i drugih, djelomično usvojilo prijedlog Tužiteljstva BiH da se osumnjičenim osobama nakon što su puštene iz pritvora odrede mjere zabrane i to zabrana napuštanja boravišta (kućni pritvor), zabrana putovanja i zabrana sastajanja sa određenim osobama, odnosno sa ostalim osumnjičenim i svjedocima.

Vijeće Suda je donijelo odluku da se osumnjičenima Goranu Nižiću, Marku Nižiću, Jozi Markiću, Ferdi Vukoji, Mihaelu Menalu i Željku Brkiću, određuju mjere zabrane putovanja van Bosne i Hercegovinete zabrana sastajanja sa određenim osobama, odnosno međusobno kontaktiranje i zabrana kontaktiranja sa svjedocima uključujući bilo koji vid posredne ili neposredne komunikacije.

Vijeće je odbilo prijedlog Tužiteljstva da se osumnjičenim osobama odredi mjera kućnog pritvora.

Osumnjičeni se tako mogu slobodno kretati unutar granica zemlje, javlja Dnevni list.

Obrana koju zastupaju odvjetnici Dragan Barbarić, Lejla Čović, Nada Dalipagić, Ahmet Fejzić, Nina Kisić, Ana Primorac i Senad Dupovac oštro su se na nedavno održanom ročištu usprotivili zahtjevu Tužiteljstva.

Odvjetnici su naveli da su se svi osumnjičeni primjereno vladali, nisu napustili zemlju iako su za to imali mogućnost i svi su se odazvali na ročište pokazavši tako poštovanje prema Sudu.

Tužiteljstvo BiH nastavlja s provođenjem istrage u smislu podizanja optužnice protiv navedenih ili obustavljanja istrage u slučaju da ne bude dovoljno dokaza za kaznena djela koja im se stavljaju na
teret.

Pročitajte i: Kako su ukradeni automobili iz Hercegovine završavali u dijelovima na crnom tržištu Hrvatske i Srbije

 

Podsjećamo, Goran Nižić, Marko Nižić, Jozo Markić, Ferdo Vukoja, Mihael Menalo i Željko Brkić uhićeni su u veljači ove godine u akciji kodnog imena ‘X’ koju su po nalogu Tužiteljstva BiH proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Hercegovine.

Protiv spomenutih u tijeku je kazneni postupak zbog kaznenih djela Organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom Teške krađe.

Sumnja se da su sudjelovali u krađama skupocjenih vozila na području Hercegovine, a potom su ta ista vozila u dijelovima završavali na crnom tržištu naše zemlje te Hrvatske i Srbije.

Istražitelji sumnjaju da je organizator grupe bio Goran Nižić zvani Arafat koji je u periodu od 2012. godine do dana uhićenja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirao grupu radi krađe skupocjenih vozila te njihovog krijumčarenja i prodaje u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj i Srbiji.

Grupi su pristupili ostali osumnjičeni i svako je imao točno određene i podijeljene uloge i zadatke.

(Dnevni list)

3 komentara

Komentiraj: