Akcija “Profit”: Uhićeno 14 osoba, oduzet veći iznos novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva “Profit” u okviru koje je slobode lišeno 14 osoba, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “Organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelom “Prevara u gospodarskom poslovanju”, “Pranje novca”, “Prevara” i “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Još traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica i dosad je otriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 KN i 13.720 RSD te veća dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, navodi se.

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

Zahvaljujemo Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije i MUP-a Županije Sarajevo za pomoć prilikom realizacije te akcije. Više informacija o rezultatima operativne akcije “Profit” bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti, priopćila je SIPA.

(www.jabuka.tv)