Akcija “Lištica”: 10 Hercegovaca na optužnici Suda BiH!

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv 10 osoba zbog kaznenoga djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda, javlja Dnevni list.

Ovi optuženici terete se da su u vremenskom periodu od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnoga Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet, kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Uskoro se očekuje zakazivanje ročišta o izjašnjenju o krivnji optuženih.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016. godine u akciji kodnoga imena “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Akcija Lištica: ”Pala” duhanska mafija u Hercegovini

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez podrijetla te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanoga i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojega su zatim u svojim objektima rezali pa prepakirali i prodavali dalje, navodi Dnevni list.

Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznoga duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

(www.jabuka.tv)


31 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.