Sadnja presadnica salate – Jabuka.tv

Sadnja presadnica salate

Posljednjih godina svjedoci smo da se salata sve više uzgaja iz presadnica, u odnosu na prijašnju praksu uzgoja salate direktnom sjetvom iz sjemena.

Uzgoj salate iz presadnica ima prednost pred izravnom sjetvom (koja se gotovo i ne prakticira) jer se na taj način omogućava planiranje slijeda berbi a i samo razdoblje berbe se produžuje. Presadnice se uzgajaju u zaštićenim prostorima. Uzgajaju se presadnice golog korijena ili one u kontejnerima. Prednost se dakako daje presadnicama iz kontejnera.

Presadnice uzgojene u kontejnerima imaju potpuno pravilan i jednak vegetacijski prostor što omogućuje ujednačen porast biljaka i visoku ujednačenost presadnica.Za uzgoj presadnica koriste se gotovi supstrati dobrih vodozračnih odnosa, visoke vododržnosti i sadržaja hranjivih tvari u pravilu dostatnih za potpun razvoj presadnica. Supstrati za uzgoj presadnica su sterilizirani i ne sadrže uzročnike bolesti, štetnike i klijave sjemenke korova kojih zasigurno ima u svakom tlu, piše portal Jabuka.tv.

Prije sadnje presadnica, potrebno je pripremiti tlo za sadnju, a priprema tla se provodi prekopavanjem, usitnjavanjem, ravnanjem i odgovarajućom gnojidbom. Za gnojidbu salate koristite organska peletirana gnojiva dobivena od gnoja peradi. Ta gnojiva se često prodaju kao kokošije organsko gnojivo. Osim kokošijeg gnojiva kod uzgoja salate dosta se koristi i BioRex.

Prije presađivanja, presadnice salate obavezno zaštitite od uzročnika biljnih bolesti. Daleko je jednostavnije poprskati 2- 3 kontejnera salate, prije presađivanja nego prskati salatu nakon presađivanja na nekoliko stotina kvadrata.

Presađivanje se obavlja na razmak 25 cm unutar reda i 30 cm između redova, na istu dubinu kao u kontejneru. Često puta se prave greške kod presađivanja, jer se presadnice sade pliće ili dublje u odnosu na kontejner. Pravilo je da presadnica u tlu mora biti na istoj dubini kao u kontejneru. Nakon presađivanja, presadnice salate potrebno je dobro zaliti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.