Afera Gibraltar: Podignuta optužnica za pronevjeru 5 milijuna eura

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar teškoj najmanje pet milijuna eura. Optuženi su: Stipe Prlić (1958.) Zoran Bakula (1964.) i Neven Kulenović (1967.), priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tijekom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Na optužnici se nalaze sljedeća imena: direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije “Eronet”, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Istraga o tome kako je 5 milijuna eura završilo u njihovim džepovima rezultirala je optužnicom.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja u suradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama. Tužiteljstvo BiH nastavlja odlučnu borbu protiv korupcije i svih oblika koruptivnih kaznenih djela.

(Bljesak.info)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.