Aco Petrović preuzima reprezentaciju BiH?

Tri mjeseca, daleko od radoznalih očiju i ušiju, traje potraga Košarkaškog saveza BiH za izbornikom muške reprezentacije, čovjekom koji će u kolovozu povesti igrače u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2013. godine u Sloveniji.

Ispipan je puls većine trenera od imena iz regije. Neki su ljubazno otklonili ponudu, jer imaju drukčije planove. Drugi su iz kombinacija ispali zbog obveza u klubovima, treći su, pak, imali financijske zahtjeve koje bh. Savez ne može ispuniti, piše Dnevni avaz.

Spominjana su mnoga imena, između ostalih, od domaćih stručnjaka Željka Lukajića i Jasmina Repeše preko Nevena Spahije i Aleksandra Petrovića iz Hrvatske do Aleksandra Džikića iz Srbije i Oktaya Mahmutija iz Turske…

Prema prvim saznanjima, neki od spomenutih trenera i dalje su u kombinaciji, a najbolji dojam na predstavnike KSBiH ostavio je Aleksandar Petrović.

Navodno je Petrović u kontaktima sa predstavnicima KSBiH pokazao najviše entuzijazma, financijski aspekt gurnuo je u drugi plan i, što je ipak najbitnije, dokazano je ime u svijetu košarke.

Kao igrač u velikoj generaciji zagrebačke Cibone, koju je predvodio njegov brat Dražen, dva puta je bio prvak Europe (1985., 1986.), dok s reprezentacijom Jugoslavije ima brončane medalje s Olimpijskih igara, Europskog i Svjetskog prvenstva između 1982. i 1987. godine.

Što je za ovu priču mnogo važnije, izgradio je i zavidnu trenersku karijeru, koja traje već dva desetljeća. Posljednji je izbornik s kojim je Hrvatska osvojila medalju (europsko srebro 1995.).

Da je još u vrhunskoj trenerskoj formi, 53-godišnji Petrović dokazao je prošle sezone, kada je sa zagrebačkom Cedevitom nastupio na finalnom tuniru Eurocupa zbog čega je proglašen najboljim trenerom u drugom po snazi kontinentalnom natjecanju.

Trenutno je bez angažmana i veoma zagrijan za reprezentaciju BiH, koju je bio voljan preuzeti još prije tri godine.

Proteklih godinu na klupi BiH sjedio je Sabit Hadžić, pod čijim je vodstvom reprezentacija nastupila u kvalifikacijama i završnici Europskog prvenstva u Litvi.

No, KSBiH je krajem rujna prošle godine raskinuo suradnju sa svim izbornicima, naglasivši da će ubuduće sklapati ugovore na kraće razdoblje, od ciklusa do ciklusa.

Iz Upravnog odbora KSBiH ne žele službeno komentirati situaciju u svezi s imenovanjem novog izbornika.

Još traju konzultacije članova ovog tijela, koje bi se moglo sastati već u prvoj polovici siječnja i tom prilikom definirati imena kandidata, možda čak i odlučiti o tome tko će biti novi izbornik BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.