AccuWeather objavio prognozu za ljeto

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Europu.

Navodi da Portugal, Španjolsku i Italiju čeka vruće razdoblje s dosta “temperaturnih uspona i padova” tijekom cijele sezone.

Svaki toplinski val će na tome području trajati tjedan ili dva i karakterizirat će ga rekordne temperature, no njih bi trebali prekinuti spori olujni sustavi koji će dovesti do pada temperatura i oborina.

Ljetne vrućine na Balkanu

Južni dio Europe očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stupnja Celzijevih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stupnja Celzijevih. Slično je bilo i s Atenom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stupnja, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stupnja između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Ateni.

Vruća razdoblja bit će popraćena sušama, mada bi one ove godine trebale biti blažeg oblika nego 2021.

Grmljavinska razdoblja

U drugoj polovici ljeta trebalo bi biti više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerojatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

Ljetne vrućine ne bi trebale tako pogoditi sjeverni dio Europe kao onaj južni, kažu meteorolozi.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Hahaha, pa dašta će bit nego preko 30 ljeti, neznaju za 3 dana unaprijed a klape šta će i koliko bit za veliku gospu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.