Abraham grupa poručila: Ostajemo u Mostaru i dižemo Aluminij iz pepela – Jabuka.tv

Abraham grupa poručila: Ostajemo u Mostaru i dižemo Aluminij iz pepela

Amir Gross Kabiri, predsjednik M.T. Abraham Grupe i njegov menadžerski tim održali su u nedjelju navečer otvorenu sjednicu s bivšim radnicima Aluminija Mostar u dvorani hotela Mepas u Mostaru.

Tijekom sjednice Uprava M.T. Abraham Grupe odgovarala je na upite radnika vezane uz ugovor o lizingu, ali i o budućim planovima ove grupe za tvornicu Aluminij.

Kabiri je na sjednici kazao kako su tijekom posljednjih 9 mjeseci, zajedno s njihovim partnerima (dva vodeća kineska poduzeća u državnom vlasništvu, NFC i CMEC) “dan i noć kako bi razumjeli potencijal i potrebe Aluminija i pronašli realno i održivo rješenje što će spriječiti bankrot.”

Osim svih drugih špekulacija i manipulacija, nijedna druga tvrtka ili subjekt nije učinio ono što se M.T. Grupa trudila tijekom posljednjih 9 mjeseci i u takvom intenzitetu i predanosti. Ne ulažemo u zgrade, već ulažemo u ljude koji rade na ovom mjestu i omogućit ću Aluminiju da bude potencijalni globalni igrač, poručio je Kabiri.

Naložio je svojim odvjetnicima da isprave sporazum prema primjedbama Federalne vlade, što će dostaviti Vladi idućega tjedna.

Stojeći pred vama danas, imam jednu jasnu poruku: nećemo odustati od vas i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na proizvodnim pogonima Aluminija.

Vjerujemo u Aluminij, vjerujemo u vas i u ljude koji stoje iza njega.

Ostat  ćemo u Mostaru sa svojim predanim timom, dok ne potpišemo sporazum i zajedno ćemo vratiti Aluminij iz pepela, zaključio je Kabiri.

Podsjetimo, početkom veljače Nadzorni odbor mostarskog “Aluminija” podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi M.T. Abraham Group, prema kojoj bi joj Aluminijevi pogoni bili iznajmljeni, te dodatno zatražio da se u roku od pet godina angažira svih 900 radnika koliko ih je radilo prigodom njegova gašenja.

Velik interes medija i bivših djelatnika Aluminija oko dolaska predstavnika Abraham Grupe u Mostar

Kabiri je nedavno izjavio kako bi prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

Inače mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Republike Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju prošle godine nakon što je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na preko 220 milijuna eura.

U kompaniji u kojoj je bilo zaposleno oko 900 djelatnika, najveći problem je bio osiguravanje povoljnog nabavljanja električne energije. To je bio možda i najteži teret koji je uz sve druge popratne političke i upravljačke konotacije vukao hercegovačkog giganta u provaliju.

Aluminij je i bio dugo vremena najveći izvoznik iz BiH te najvažnija tvornica u Hercegovini, a o njemu su ovisile i mnoge manje tvrtke u široj okolici.

A hoće li se izralesko-kineska korporacija izboriti s preprekama koji ih spriječavaju da preuzmu ovu kompaniju, ostaje za vidjeti.

Medijima zabranjen ulaz na sastanak Abraham grupe i radnika Aluminija

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.