Započelo obilježavanje stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića

Ove godine 3. veljače navršava se 100. obljetnica smrti poznatog hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića (Paoča kod Čitluka 1871. – Čitluk, 3. veljače 1922.)

Obilježavanje stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića, u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u suradnji sa Župom svetog Blaža Gradnići započelo je 30. siječnja u Gradnićima, gdje je služena misa i održana tribina na temu poboljšanja poljoprivrednih djelatnosti u Hercegovini.

U ponedjeljak 31. siječnja, od 9 do 16 sati, bit će omogućen obilazak fra Didakove spomen kuće na Paoči i škole u Gradnićima u kojoj je završio prva dva razreda osnovne škole uz pratnju vodiča, nakon čega će uslijediti prigodan program u spomen na opismenjavanje hercegovačkog puka, piše Brotnjo.info.

U 17:00 sati prigodni program u spomen na opismenjavanje hercegovačkog puka (u programu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u Brotnju). Od 18:00 do 20:00 sati početak duhovne obnove koju predvodi fra Josip Ikić, gvardijan samostana u Visokom i voditelj duhovnog centra i sveta misa, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i molitve za zdravlje duše i tijela.

U utorak 1. veljače bit će održano humanitarno i karitativno fra Didakovo djelovanje. Tako će od  17:30 do 19:30 nastavak duhovne obnove koju predvodi fra Josip Ikić: krunica, sveta misa, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i molitve za zdravlje duše i tijela. U 19:30 sati humanitarni koncert duhovne glazbe fra Marina Karačića. 

U srijedu, 2. veljače održat će se dan posvećenog života. Tako je na rasporedu od  9:00 do 16:00 sati molitve za duhovna zvanja uz izloženi Presveti oltarski sakrament u crkvi gdje se krstio fra Didak (stara crkva). U 16:00 sati  dokumentarni film o životu fra Didaka Buntića (stara crkva), od 17:30 do 20:00 sati završetak duhovne obnove koju predvodi fra Josip Ikić: – krunica, sveta misa, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i molitve za zdravlje duše i tijela.

Posljednjeg dana obilježavanja, u četvrtak, 3. veljače upriličit će se proslava svetoga Blaža, zaštitnika župe Gradnići. Program počinje u 11:00 sati procesija s kipom svetoga Blaža od stare crkve gdje se krstio fra Didak do nove crkve, nakon čega slijedi misno slavlje koje predslavi fra Iko Skoko, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, uz koncelebraciju ostalih svećenika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.