Iran: SAD djeluje sam, njegovi saveznici ga se srame

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ustvrdio je da Sjedinjene Države djeluju same protiv Irana i da se njihovi saveznici “srame” pridružiti im se u koaliciji radi praćenja tankera u Perzijskom zaljevu, strateški važnom području koje je u središtu napetosti, javljaju svjetske agencije.

Danas je SAD izoliran u svijetu i ne može sastaviti koaliciju. Zemlje koje su im prijatelji suviše se srame da budu s njim u koaliciji, rekao je Zarif na tiskovnoj konferenciji.

Zarif je potvrdio i da je odbio poziv da se u Bijeloj kući sastane s predsjednikom Donaldom Trumpom unatoč prijetnji da će mu se uvesti sankcije koje su naposljetku i uvedene prošlog tjedna, prenosi AFP.

SAD i Iran su od 2018. u sukobu zbog nuklearnog programa potonjeg, uvredljive retorike, napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju, koji se pripisuju Teheranu koji ih pak niječe, i uništenja američkog drona u lipnju.

Kršenjem zakona sami su stvorili takvu situaciju i potaknuli napetost i krize, rekao je Zarif.

Iran je odgovoran za sigurnost u Hormuškom tjesnacu i neće više trpjeti “kršenje pomorskog prava” ondje, izjavio je Zarif u ponedjeljak, dan pošto je Iran zarobio drugi naftni tanker blizu strateškog prolaza pod optužbom da krijumčari naftu.

Iran je znao zažmiriti na poneko kršenje pomorskog prava u Zaljevu, ali to više neće činiti. Iran je odgovoran za sigurnost u Hormuškom tjesnacu i u regiji, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Teheranu.

SAD je zbog napetosti i prijetnja u Perzijskom zaljevu u lipnju iznio prijedlog o koaliciji, ali ga teško provodi u djelo.

Podmetač požara ne može biti i vatrogasac, rekao je Zarif ocijenivši da nakon dolaska Amerikanaca u regiju nema ništa do “nasilja, rata i pokolja”.

(Hina)

2 komentara

  • Kad te zbombaju ameri nakon izbora 2020 godine ,onda češ vidjeti tko je sam a tko nije.Bolje ti je ne zazivaj Oluju jer Trump nije Obama.On će durat dok dok triba anakon toga požnjet ćeš Oluju kakvu nisi mogao zamisliti.
    Nažalost, ova politika Irana , će se njima razbiti o glavu i ameri će ih zbombati desetcima tisuća raketa i vratiti ih u kameno doba..živi bili pa vidili.

  • Amerika pod Trumpom više nije poslušna globalizatorima. Što se više naroda okreće normali, tradicionalnim vrijednostima i sto se više bori protiv globalizatora – to će svijet biti bliže pomirenju, napretku, stabilnosti i zdravom razumu. Liberalna fašistička bolešćurina mora prestati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.