Na kineskoj granici: Policija turistima uzima mobitele, traži PIN i na uređaje instalira špijunski softver

Naši pametni telefoni sadržaje informacije koje želimo zadržati samo za sebe, od privatnih i poslovnih mailova, brojnih poruka s WhatsAppa, Vibera, Messengera, fotografija i videozapisa koji nisu za svačije oči itd.

Kako bismo zaštitili sve te podatke i (osjetljiv) sadržaj, telefone pokušavamo osigurati PIN-ovima i korištenjem biometrije, a nije teško zaključiti kakav bi bio odgovor ljudi kada bi ih netko zamolio da im predaju otključani telefon, odnosno da im daju telefon i otkriju PIN za njegovo otključavanje.

Upravo to događa se u Kini na jednom graničnom prijelazu iz Kirgistana u pokrajinu Xinjiang na kojoj granična policija dočekuje turiste, kao i stanovnike te regije koji prelaze granicu s neobičnim zahtjevom, od njih traže da im daju otključane telefone, kao i druge elektronske uređaje te traže PIN-ove kako bi sami mogli otključati telefone ako se ekran ugasi.

Nakon više od sata koje je potrebno čekati, policija vraća telefone bez nekog objašnjenja zašto su uzeli uređaje i što su na njima radili. Prema priči koju su objavili na The Guardianu, a koju su radili zajedno s još nekim medijima te na temelju razgovora s osobama koje su posjetile Xinjiang, granični policajci na telefone s Androidom postavljaju špijunski softver koji pretražuje i preuzima sadržaj s telefona poput e-mailova, kontakta, poruka, kao i informacije o samim uređajima.

Aplikacija posebno pretražuje pojmove povezane s islamskim ekstremizmom, uputama za korištenje oružja, ali i informacije o ramazanu, literaturu dalaj-lame, pa čak i pjesme japanskog metal-benda Unholy Grave, prenosi Zimo.

Nakon instalacije i pretraživanja sadržaja telefona, u većini slučajeva policajci izbrišu aplikaciju, no u nekim su slučajevima zaboravili na nju i nisu je izbrisali. Neki turisti kojima aplikacija nije izbrisana predali su svoje telefone novinarima i stručnjacima za kibernetičku sigurnost koji su otkrili detalje o tome što aplikacija radi.

Kinezi su napravili softver samo za Android, no to ne znači da su korisnici iPhonea sigurni, oni također moraju otključati svoje uređaje koje policija priključuje na poseban skener koji pretražuje sadržaj na telefonu.

Stanovnici ove pokrajine već su dugo vremena izloženi konstantnom i “višedimenzionalnom nadzoru”, komentirala je za The Guardian Maya Wang iz Human Rights Watcha te je dodala kako otkriće o instalaciji aplikacije za špijuniranje pokazuje kako je situacija s nadzorom još gora jer se pokazalo da država špijunira čak i turiste koji dolaze u tu pokrajinu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.