Robot zamijenio bolesno dijete u bečkoj školi

Mnogi ljudi osjećaju nelagodu kada pomisle na robote i novu tehnologiju.

Međutim, roboti mogu donijeti i pozitivnu promjenu u životu što pokazuje projekt u jednoj bečkoj školi: robot je zamijenio bolesnog dječaka i pomaže mu da i dalje bude dio razreda i nastave.

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih školskih prijatelja iz razreda na početku sata. On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program s kojim on može upravljati robotom veličine 30 cm.

Uz pomoć robota dječak može ne samo vidjeti što se na satu radi, već i se može javiti za riječ. Tada robot pokazuje trepćuće svjetlo. Dijete uz pomoć robota može da sluša i razgovara s učenicima.

Nastavnica Sylvia Wulz kaže da projekt s robotom vrlo dobro funkcionira. Čim Dominik želi nešto reći ili pročitati, robot to pokaže. Ukoliko nastavnica ne primijeti znak, djeca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže što želi.

Robot je proizvod norveškog start-up preduzeća “No Isolation” (www.noisolation.com), koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji su nepokretni ili bolesni.

Procjenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 kronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Nedavno su djeca željela da robot ponesu na izlet kako bi i Dominik “bio” s njima. Svrha robota je da podržava kronično oboljelu djecu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju. Ovaj jedini primjerak robota nalazi se samo u jednoj školi u desetom bečkom okrugu, a nabavljen je zahvaljujući podršci Europske unije.

Nabavka robota košta 3.000 eura a mjesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 eura, prenosi EUROCOMM – PR Sarajevo.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.