Smrznutim, 50 godina starim sjemenom Merino ovnova dobili janjad

Mnoge zanimljive stvari dogodile su se te davne 1968. godine. Započela je ofenziva u Vijetnamskom ratu, ubijen je Kennedy, rođena je Celine Dion, a doktor Steven Salamon je, kako navodi ModernFarmer, zamrznuo uzorke sperme nekih svojih ovnova u tekućem dušiku.

Ove godine, znanstvenici Sveučilišta u Sidneyu, iskoristili su te uzorke sperme kako bi oplodili Merino ovce, 50 godina nakon što su uzorci sperme bili zamrznuti. Ono što je nevjerojatno je to da je sperma pokazala skoro istu razinu održivosti kao i ona što je bila zamrznuta samo 12 mjeseci. Zapanjujućih 34 ovaca, od 56 oplođenih, rodilo je janjad iz ove pola stoljeća stare sperme.

Veća površina kože – više vune

Međutim, stvari postaju još zanimljivije. Uzgoj ovaca se u proteklih pola stoljeća malo promijenio, tako da janjad koja su nastala od (komparativno) starog ovna, zapravo izgledaju drugačije od onih koja su rođena od ovdašnjih ovnova.

Konkretnije, u 60-im godinama postojala je tendencija više naborane kože. Teorija koja je bila aktualna bila je ta da se s većom površinom kože, dobiva i više vune. I teorija je bila održiva neko vrijeme, međutim, poteškoće koje su se javljale prilikom šišanja ovaca i sklonostima raznih štetnih insekata da se zavuku u nabore kože, učinile su da ovo bude samo kratkoročna aktualnost.

Sperma od pedesetogodišnjih uzoraka imala je stopu uspješnosti od 61% u usporedbi sa 59% uspješnosti jednogodišnje zamrznute sperme. Statistički gledano, efikasnost je skoro ista, prenosi Agroklub.

Danas, ovan koji se zove Sir Freddie, rođen 1963. godine i koji je uginuo početkom 70-ih godina, ima novog potomka, iste naborane kože kao što je bio i on.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.